blog

Bijzondere bubbels (bijna) rechtstreeks uit onze achtertuin!

Bij het Hooihuis zijn we altijd op zoek naar bijzondere, duurzame producten om onze gasten te verrassen. Ver hebben we niet hoeven zoeken. De bruisende bubbels van Cuvée orRose bleken gewoon vanuit onze achtertuin te komen! 

Dat bleek een heerlijk aperitief! Best wel bijzonder is dat deze mousserende wijn van A tot Z bij onze achterburen wordt geproduceerd. Althans, bijna dan, namelijk in Kruisland. Wij namen een kijkje in de wijngaarden van ‘De Heenwerf’ en spraken eigenaren en wijnboeren Sofie en Marnix. Zij maken buitengewone producten van eigen bodem met bijzonder veel passie. En daar houden wij van! We vertellen je graag meer over dit bijzondere product. Lees je mee?

Krul

Het avontuur van Sofie en Marnix op de Heenwerf

Sofie en Marnix zijn sinds 2014 de trotse eigenaren en bewoners van Landgoed de Heenwerf. Zelf zijn ze van Belgische komaf. Per toeval ontstond dit avontuur. In België vonden ze niet datgeen dat ze zochten: natuurschoon en rust. Hun zoektocht naar een koopwoning eindigde de grens over. Het was dan ook liefde op het eerste gezicht toen ze dit landgoed ontdekte. 

Maar, wat ga je doen met zo’n lap grond? De voormalige perenboomgaard moest plaatsmaken voor een product waar de hartjes van Sofie en Marnix sneller van gaan kloppen. In 2016 en 2017 werd de voormalige perenboomgaard omgetoverd tot een wijngaard. Van peren maak je ten slotte geen wijn. Tegelijkertijd volgde Marnix zijn opleiding tot ‘wijnboer-wijnmaker’. Naast hun passie voor wijn hadden ze namelijk nog geen kaas gegeten van het verbouwen en produceren van wijn. Sinds het planten van de eerste druivenboom is de passie uitgegroeid tot een prachtig bedrijf. Sofie en Marnix lijken energie voor tien te hebben, want naast het werk op de Heenwerf hebben ze beiden ook nog een fulltime baan in België. Door veel helpende handen van familie, buren, vrienden en kennissen kunnen ze hun droom waarmaken. 

Wist je dat jij jezelf op kunt geven als vrijwilliger om een handje te helpen in de wijngaard? Een wijn gemaakt met de door jou geplukte druiven. Hoe tof is dat!

Mousserende kwaliteitswijn

Sofie en Marnix hebben er bewust voor gekozen om de productie volledig in eigen hand te houden. Op deze manier kunnen zij de kwaliteit van de wijn waarborgen. De specialiteit ligt in de mousserende kwaliteitswijn die gemaakt is volgens ‘Méthode Traditionelle’: Dit betekent dat Sofie en Marnix de wijn maken van met de hand geplukte druiven uit hun eigen wijngaard. Wanneer de wijn gebotteld is wordt de fles twee keer hergist. Door de tweede hergisting van minstens 9 maanden komt het smaakpallet volledig tot zijn recht en ontstaat er een parel van een bubbel. 

Vanwaar de bubbels? 

De keuze van Sofie en Marnix voor een mousserende wijn komt voort uit hun eigen geluksmomentje; proosten met een mooie bubbel. Daarnaast hoeven de druiven voor mousserende wijn niet zo lang te rijpen. Dit heeft als voordeel dat er minder mis kan gaan tijdens de groei en oogst van de druiven, waardoor er minder bestreden hoeft te worden. Op de Heenwerf wordt er namelijk zo min mogelijk chemie gebruikt om de wijngaarden te behandelen. Door de loofwand dun te houden, geven ze schimmels nauwelijks kans om op te treden. Sofie en Marnix doen hun best om de afvalstromen te minimaliseren. Zo gebruiken ze de afvalstromen voor hun andere producten: Grappa en Rattafia.

Exclusief bij het Hooihuis

Tijdens de productie van de eerste batch hadden Sofie en Marnix een doel; dat de wijn geschonken zou gaan worden bij restaurant het Hooihuis. Dat is gelukt! Hun bubbels pronken op onze kaart en worden vaak geschonken als aperitief. Wist je dat de Cuvée orRose van de Heenwerf in Noord-Brabant exclusief bij het Hooihuis geschonken wordt?  

Loopt het water jou in de mond en kun je niet wachten om deze mousserende wijn te komen proeven? Schuif gezellig bij ons aan en laat de glazen klinken! 

lees ook:

Separator2

Interview met Frontoffice Manager Joyce

Werken bij het Hooihuis

Bij het Hooihuis is het dagelijks lekker druk. Overzicht houden is daarom super belangrijk! Laat onze Frontoffice Manager, Joyce, daar nou een ster in zijn! We gaan met haar in gesprek hoe een werkweek er voor haar bij het Hooihuis uitziet én hoe zij haar werk combineert met haar gezin! Lees je mee?

scherm­afbeelding 2024 04 16 om 10.54.34

Het smakenpalet: meesterwerk van onze patissiers

Passie voor patisserie

Bij onze patissiers, Lotte & Beau, is de koek nog lang niet op! Hun vuurtje brandt lekker en daarmee hebben ze weer een nieuwe creatie uit de keukenkastjes getoverd: Het Hooihuis Smakenpalet!

het smakenpalet

Wijn-spijs combinaties met Koen

Passie voor wijn

Bij het Hooihuis zijn we helemaal gek van wijnen. We hebben dan ook veel bijzondere wijnen in huis! Een mooie verzameling waar we erg trots op zijn. Je diner bij het Hooihuis nog lekkerder maken met een bijpassende wijn én andersom? Koen geeft je enkele tips.

blog wijnspijs
×