Meebewegen met seizoenen

Interview met onze Chefkok Dennis

Bij het Hooihuis blijven we lekker in beweging door te leren! Maar wie neemt de leerlingen eigenlijk onder zijn hoede? Hoe ziet de functie ‘Chef-kok’ bij het Hooihuis eruit? En hoe belanden nieuwe herfstgerechten bij ons op de kaart? We vroegen Chef-kok Dennis de koksbuis van het lijf! 

wijzewijnkletskoek oostenrijk en dennis 18
Krul
Blaadje

In het kort:

Hoe oud ben je? 26 augustus 1977, reken maar uit!
Waar kom je vandaan: Bergen op Zoom
Hoe lang werk je bij Hooihuis: 4,5 jaar
Favoriete keuken: Ambachtelijke keuken waar veel liefde in de gerechten gestopt wordt.
img 1370

Waar komt jouw passie voor smakelijk eten vandaan?

La vie en France

Mijn liefde voor koken kreeg ik van huis uit mee. Van thuis verplaatste zich dat naar allerhande bijbaantjes in de horeca. Tot ik uiteindelijk in Frankrijk belandde. Met mijn beste 'Havo-Frans' blufte ik me bij een restaurant binnen. Ik had enkel ervaring als hulpkok dus dit was wel even andere koek. Een echte Franse keuken, met een echte Franse chef. Makkelijk was dat dus zeker niet, maar daar tegenover staat wel dat ik daar de echte kneepjes van het vak heb mogen leren. Gelukkig bood het wonen in Frankrijk me na een zware dag (en dat waren er nogal wat) de mogelijkheid om naast het werk heerlijk te skiën en te fietsen. Dat kwam goed uit want ik houd van lekker in beweging blijven. In plaats van mijn voorgenomen jaar, ben ik drie jaar in Frankrijk gebleven. In die mooie tijd heb ik in verschillende restaurants mogen werken. 

Terug naar de basis

Uiteindelijk besloot ik op mijn 27e terug naar Nederland te verhuizen en ben ik daar alsnog een koksopleiding gaan volgen. Ik ben weer vanaf nul begonnen als leerling. Ik werkte vijf dagen, ging een dag naar school en ik was een dag vrij. Wat veel jongens op hun 18e levensjaar doen, heb ik wat later gedaan. Ik geef de jongens hier vaak het advies om naar het buitenland te gaan. Je groeit enorm als je in een keuken gaat werken waar je de taal niet spreekt en waar je niemand kent. Als ‘oude man’ probeer ik die jongens ook echt bij te brengen dat alles mogelijk is voor die jongelui. Negen van de tien keer zal het misschien misgaan, maar het gaat om die ene keer dat het wel lukt.

Hoe ben je bij het Hooihuis terecht gekomen?

Mijn vrouw en ik woonden eerst in Utrecht. Toen we op het punt kwamen om te gaan settelen, besloten we om terug te gaan naar West-Brabant. Mijn vrouw komt hier niet vandaan, maar ik wel. Mijn familie en sociale netwerk is hier. Eerst ben ik bij een ander restaurant aan de slag gegaan. Het Hooihuis kende ik ook. Ik ben er vaak gaan eten en zodoende wist ik dat zij een jonge keukenbigrade hebben. Alhoewel ik het naar mijn zin had op mijn vorige werkplek, heb ik toch gesolliciteerd toen er een vacature vrijkwam bij het Hooihuis. Ook waren de werktijden van het Hooihuis beter te combineren met mijn gezin. En daarnaast sprak het me enorm aan dat het Hooihuis een prijs heeft gewonnen voor Beste Leerbedrijf van Nederland. Het leek me fantatisch om met de jongelui van de keukenbrigade aan de slag te gaan! 

img 1370
scherm­afbeelding 2023 11 22 om 12.50.35
wijzewijnkletskoek oostenrijk en dennis 15

Hoe is het om Chef-kok te zijn bij het Hooihuis?

Het is voor mij een topkeuken met een hele fijne sfeer. De manier waarop ze de boel runnen vind ik écht bijzonder. Werken in de horeca kan voor koks namelijk een een harde wereld zijn. "Niet zeuren, hard werken en weinig verdienen". Ik heb deze cliches allemaal meegemaakt. Bij het Hooihuis zag ik dat het anders geregeld is. Hier is het namelijk mogelijk om in een topkeuken te werken en daarnaast een fatsoenlijk sociaal leven te hebben. Waardering voor je werk krijg je zowel letterlijk uitgesproken als financieel. Het Hooihuis bewijst dat het toch mogelijk is om een goed draaiende horecazaak te hebben met deze pijlers voor de medewerkers. Daar heb ik bewondering voor. 

Het nieuwe seizoen is begonnen: de herfst! Wat is het eerste wat bij je opkomt als je aan de herfst denkt?

Warmte! Niet zozeer buiten, maar binnen. Knus, gezelligheid en ik denk aan de prachtige, donkere en warme kleuren van de herfst. Zoals de mooie oranje kleur van de pompoen en de rode kleur van de bieten.

Wat mag er absoluut niet ontbreken bij een typisch herfstgerecht?

Ik zou bijna ‘comfortfood’ willen zeggen. Het gerecht moet een warm gevoel geven. De gerechten en smaken mogen in de herfst wat voller en vetter zijn. De gerechten mogen zich daarop aanpassen. Toch heerlijk als je bij het Hooihuis komt eten, het buiten schemerig wordt, je de knusse sfeer van het Hooihuis met de brandende vuurtjes voelt en donkere herfstgerechten geserveerd krijgt. Daar denk ik aan. Glas rode wijn erbij en dan is de avond compleet!

Wat is jouw favoriete herfstgerecht op onze nieuwe menukaart?

Prik in 't potje! Een streekgerecht uit Zeeland wat Chef Miranda in een Hooihuis-jasje gestoken heeft. Vroeger was dit gerecht een typische winterkost en werd vooral gegeten als de moestuin weinig opleverde. Het verhaal gaat dat de naam is ontstaan doordat iedereen de gekookte eieren uit de stamppot wilde pikken. De eieren waren dus echt de ster van de show in dit gerecht. 

Dit kleine, vegetarische gerechtje serveren we met gegrilde schorseneren, gekookt eitje, aardappel, cornichons, kervel en botersaus. 

Er zijn veel typische herfstgerechten. Waarom staat specifiek deze selectie herfstgerechten op onze menukaart?

Bij het Hooihuis draaien we grote aantallen. Het is van belang dat we gerechten op de menukaart zetten waarvan we zeker weten dat de leveranciers de producten de gehele herfst in topkwaliteit kunnen leveren. Tijdens de herfst kiezen we voor aardse smaken. Denk hierbij aan schorseneren, bieten, paddenstoelen en pompoen. 

Nieuwsgierig naar onze herfstkaart? Neem hier een kijkje!

scherm­afbeelding 2023 11 22 om 12.26.35

lees ook:

Separator2

Interview met Frontoffice Manager Joyce

Werken bij het Hooihuis

Bij het Hooihuis is het dagelijks lekker druk. Overzicht houden is daarom super belangrijk! Laat onze Frontoffice Manager, Joyce, daar nou een ster in zijn! We gaan met haar in gesprek hoe een werkweek er voor haar bij het Hooihuis uitziet én hoe zij haar werk combineert met haar gezin! Lees je mee?

scherm­afbeelding 2024 04 16 om 10.54.34

Het smakenpalet: meesterwerk van onze patissiers

Passie voor patisserie

Bij onze patissiers, Lotte & Beau, is de koek nog lang niet op! Hun vuurtje brandt lekker en daarmee hebben ze weer een nieuwe creatie uit de keukenkastjes getoverd: Het Hooihuis Smakenpalet!

het smakenpalet

Wijn-spijs combinaties met Koen

Passie voor wijn

Bij het Hooihuis zijn we helemaal gek van wijnen. We hebben dan ook veel bijzondere wijnen in huis! Een mooie verzameling waar we erg trots op zijn. Je diner bij het Hooihuis nog lekkerder maken met een bijpassende wijn én andersom? Koen geeft je enkele tips.

blog wijnspijs
×