Het aspergeseizoen 2018 is begonnen! | Het Hooihuis
Aspergeseizoen 2018

Het aspergeseizoen is begonnen!

Het aspergeseizoen 2018 is van start! Je kunt weer heerlijk bij ons genieten van het heerlijke witte goud! Logisch want wij werken heel graag met seizoensgebonden producten! In dit blog vertellen wij je wat meer over de asperges die je bij Het Hooihuis geserveerd kunt krijgen.

Het telen van asperges

De asperge is zeker weten de trots van Nederland. Ieder jaar worden de asperges met veel zorg en aandacht gestoken en geoogst. Wanneer het lentezonnetje dan eenmaal begint te schijnen en de temperaturen weer wat warmer worden, steken de eerste asperges hun kop uit de grond. Asperges mogen niet te lang met hun kop boven de grond uitsteken. Dan worden ze namelijk groen en dat mag natuurlijk niet bij een witte asperge. Het telen van asperges kost nog altijd erg veel werk. Dit komt omdat het oogsten met de hand moet gebeuren. Dit zorgt er dan ook voor dat asperges wat duurder zijn vergeleken met andere groenten.

Hooihuis asperges

Wist jij dit al van asperges?

  • Er zijn drie verschillende soorten asperges: witte, groene en paarse.
  • Al in de oudheid noemden de Grieken, Romeinen en Chinezen, de asperge een geneeskrachtig kruid. Dit kwam onder andere door de stof asparagine. Dit stofje heeft een gunstige uitwerking op een lage bloeddruk, nierfunctiestoornissen, hartkloppingen en leverkwalen.
  • Asperges bevatten super weinig calorieën. Per 100 gram bevatten ze 20 kcal en hooguit 0,2 gram vet.
  • Wist je dat een asperge kan knisperen door de versheid?
  • Een asperge heeft een gemiddelde lengte van zo’n 20 centimeter.
  • Je kunt witte asperges zo’n 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Wikkel de asperges in een vochtige theedoek en leg ze vervolgens in de koelkast.
  • Asperges zijn super gezond! Ze zitten boordevol vitaminen, zoals vitamine K, vitamine B1, B2, vitamine C,  vitamine E en foliumzuur.
  • Een vraag die regelmatig wordt gesteld is: ‘Hoe lang moet een asperge nou precies koken?’ Dit is dus afhankelijk van de dikte van de asperges, maar over het algemeen kook je ze binnen 15 tot 25 minuten zachtjes gaar.
  • Op 26 mei is het de dag van de asperge!

Asperges van Anton Vos uit Wouw

De asperges die wij bij Het Hooihuis tijdens het aspergeseizoen serveren komen helemaal uit het verre Wouw! Daar heeft boer Anton Vos een boerderij met een aspergekwekerij van ruim 9 hectare. Anton is al jaar en dag trouw leverancier bij ons van het witte goud. Hij kwam de asperges dit jaar zelfs brengen met zijn traktor!

Kijk jij al uit naar het aspergeseizoen?

Gerelateerde berichten

Meer nieuws