Het aspergeseizoen 2019 is gestart! Dit is ons aspergemenu | Het Hooihuis
Aspergeseizoen bij Het Hooihuis

Het aspergeseizoen bij Het Hooihuis is weer begonnen: dít is ons aspergemenu

Het aspergeseizoen is weer gestart! Extra leuk is dat je de hele maand mei kunt genieten van het heerlijke witte goud bij Het Hooihuis. Logisch natuurlijk, want zoals je van ons gewend bent: we werken heel graag met seizoensgebonden producten! Deze maand heeft chef-kok Miranda een heerlijk aspergemenu voor onze gasten bedacht. En dit keer hebben we een behoorlijk divers menu samengesteld. In dit blog vertellen wij je alles over het witte goud én ons heerlijke menu.

Asperges bij Het Hooihuis

Het telen van asperges

De asperge is zonder twijfel de trots van Nederland. Ieder jaar worden de asperges met veel zorg en aandacht gestoken en geoogst. Wanneer het lentezonnetje eenmaal begint te schijnen en de temperaturen weer wat stijgen, steken de eerste asperges hun kop uit de grond.

Wist je dat asperges niet te lang met hun kop boven de grond mogen uitsteken? Dan worden ze namelijk groen en dat mag niet bij een witte asperge. Het telen van asperges kost nog altijd erg veel werk. Dit komt omdat het oogsten met de hand moet gebeuren. Dit zorgt er voor dat asperges wat duurder in vergelijking met andere groenten.

Wist jij dit al van asperges?

We hebben een aantal leuke aspergeweetjes op een rij gezet! Test je aspergekennis met deze feiten.

  • Er zijn drie verschillende soorten asperges: witte, groene en paarse. Jawel er bestaan dus paarse asperges!
  • Al in de oudheid noemden de Grieken, Romeinen en Chinezen, de asperge een geneeskrachtig kruid. Dit kwam onder andere door de stof asparagine. Dit stofje heeft een gunstige uitwerking op een lage bloeddruk, nierfunctiestoornissen, hartkloppingen en leverkwalen.
  • Asperges bevatten super weinig calorieën. Per 100 gram bevatten ze 20 kcal en hooguit 0,2 gram vet. Je kun dus met een gerust hart heel wat bordjes met asperges bestellen bij Het Hooihuis.
  • Wist je dat een asperge kan knisperen door de versheid?
  • Een asperge heeft een gemiddelde lengte van zo’n 20 centimeter.
  • Je kunt witte asperges zo’n 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Wikkel de asperges in een vochtige theedoek en leg ze vervolgens in de koelkast.
  • Asperges zijn super gezond! Ze zitten boordevol vitaminen, zoals vitamine K, vitamine B1, B2, vitamine C,  vitamine E en foliumzuur.
  • Onze chef-kok Miranda krijgt vaak de vraag: ‘Hoe lang moet een asperge koken?’ Dit is afhankelijk van de dikte van de asperges, maar over het algemeen kook je ze binnen 15 tot 25 minuten zachtjes gaar.
  • Op 26 mei is het de dag van de asperge! Reden genoeg dus om een plekje te reserveren bij Het Hooihuis om asperges te komen smullen.

Aspergeseizoen bij Het Hooihuis

Verse asperges van Anton Vos uit Wouw

De asperges die wij bij Het Hooihuis tijdens het aspergeseizoen serveren komen helemaal uit het verre Wouw! Daar heeft boer Anton Vos een boerderij met een aspergekwekerij van ruim 9 hectare. Anton is jaren een trouwe leverancier bij ons.

Aspergegerechten bij Het Hooihuis

Dit jaar is het aspergemenu van Het Hooihuis wat aangepast. Er zijn namelijk zoveel mogelijkheden met asperges, dat we niet konden kiezen! Dus om onze gasten nog meer variëteiten met asperges te laten proeven hebben we de opzet van onze menukaart enigszins aangepast.

Chef-kok Miranda heeft namelijk een aantal heerlijke asperge gerechtjes samengesteld. Maar liefst acht verschillende aspergegerechten in een wat kleinere portionering dan normaal. Zo kun je dus meer gerechten bestellen en een avond heerlijk vullen.

Aspergeproeverij Hooihuis

Het is dus een heuse aspergeproeverij met heel veel lekkers. Bestel acht gerechten om met z’n 2-en te delen of bestel ze als een extra tussengerecht. Je kunt het helemaal zelf bepalen!

Aspergeproeverij

Om je een idee te geven, delen we graag een aantal gerechten van ons asperge proeverijtje. Van een risotto met truffel en asperges tot aan asperges flamande zalm of ham. Wij weten het zeker: je wilt alle gerechten proeven! Welk gerecht is jouw favoriet?

Pata-Negra-Burrata-Hooihuis

Groene asperges met gerookte Hooiolie, coeur de boeuf tomaat, Pata Negra ham en burrata. Dat is een hele mond vol, we weten het, maar dit gerecht is een aanrader om de asperge avond mee te starten. De mooie combinaties zorgen voor heerlijke smaakexplosies in je mond!

Asperges van Het Hooihuis

Hier kun je je vingers bij aflikken: gefrituurde asperges met gerookte zalm, een salade van nieuwe aardappeltjes met saffraan crème. Combineer dit gerecht met een heerlijke aspergewijn, zoals de Lois Grüner Veltliner en het is intens genieten geblazen!

Aspergegerecht Hooihuis

Deze risotto met asperges en truffel is wat je noemt een klein (asperge)geschenkje uit de hemel. Dit gerecht ziet er zo mooi uit dat het bijna zonde is om hem op te eten. Het à la minute gekookt eitje, de verse doperwtjes, sojaboon en Parmezaan maken dit gerecht helemaal af.

Hoe kleurrijk is ons scampi wokje? Met reuzen scampi’s, asperges (natuurlijk), zeekraal, pernod, room, tomaat concassé en bieslook is dit één van onze Hooihuis bestsellers.

Natuurlijk mag deze lente een witbiertje zoals een Palm Session IPA, La Trappe Witte Trappist, Ayinger of een Urthel Saisonniere niet ontbreken! De biertjes passen perfect bij de diverse aspergegerechten of smaken prima met wat lekkers op een zonovergoten Hooihuis terras.

Kijk jij uit naar het aspergeseizoen? Ons Jeroen in ieder geval wel!

Jeroen Pauw Hooihuis

Gerelateerde berichten

Meer nieuws
WhatsApp WhatsApp ons