Het is er weer: heerlijk bitterzoet bockbier of bokbier | Het Hooihuis
bockbier

Het is er weer: bitterzoet bockbier bestel je bij Het Hooihuis

We konden nog even flink nazomeren, maar nu doet de herfst toch echt zijn intrede. En dat heeft zo zijn voordelen, want het is weer tijd voor bockbier! Jaarlijks is er rond deze tijd zelfs een Nationale Bockbierdag om dit prachtige herfstbier te vieren. Daarnaast zijn er verschillende Bokbierfestivals te bezoeken. Maar natuurlijk kun je ook gewoon bij Het Hooihuis aanschuiven voor de lekkerste bokbieren. We vertellen je ook meteen wat je daarbij kunt eten.

bockbier

Wat is bokbier eigenlijk?

Sommige smaken vallen nauwkeurig samen met de seizoenen. Denk aan kruidige pepernoten in de winter, asperges in het voorjaar en kersen en andere steenvruchten in de zomer. Dé smaken van de herfst zijn natuurlijk pompoen, wild en bokbier.

Maar wat is bokbier eigenlijk? Allereerst heeft de naam bokbier of bockbier helaas niets met schattige geitjes te maken. De naam komt van ‘Einbecker bier’, een populair biertje dat in de Duitse plaats Einbeck veel gedronken werd. De naam veranderde later van ‘Einbecker bier’ naar ‘ein Bockbier’.

Herfstbok heeft een zoete, karamelachtige smaak en vaak een robijnrode kleur. Het is van oorsprong een laaggistend seizoensbier met een alcoholpercentage van 6,5 tot 7%. De zoete smaak en het hogere alcoholpercentage komt door de hoeveelheid mout. De suikers in de mout gaan namelijk karameliseren. Tegenwoordig zijn de regels rondom bokbier wel wat ruimer en kunnen de smaken, kleuren en het alcoholpercentage uitleenlopen.

Bij Het Hooihuis kun je de prachtige La Trappe Bockbier en Steenbrugge Abdij Bock bestellen. Maar wat is precies het verschil?

Bockbier_Hooihuis

La Trappe Bockbier

La Trappe Bockbier is een uniek biertje! Waarom? Dit is het enige trappistenbockbier ter wereld.

La Trappe Bockbier is een nagistend, volmoutig meergranenbockbier met en alcoholpercentage van 7%. Het is een mooi kastanjekleurig bokbier met een gelige schuimkraag. Heb je een neusje voor bier? Dan zul je ongetwijfeld de geuren van geroosterde mout, koffie en noten herkennen. La Trappe Bockbier heeft een droge, gebrande en kruidige smaak met een fikse bitterheid. Deze smelt samen met een ondertoon van zoethout. Een bitter-zoet, uniek seizoensbier met een droge nasmaak van gebrande koffie.

Steenbrugge Abdij Bock

Het abdijbier Steenbrugge Abdij Bock is een toegankelijk bokbier. Het een rondborstig karamelmoutkarakter en een fruitig, lichtgerookt gistingsaroma. Dit bier heeft een mooie bruine robijnkleur en bevat 6,5% alcohol.

Het geheim van het abdijbier van Steenbrugge is het Brugse kruidenmengsel ‘gruut’. Hierdoor proef je ook kaneel in het bokbier terug. Een heerlijke smaak! Steenbrugge Abdij Bock wordt gegist met een eigen Steenbrugge-giststam van hoge gisting.

Wat eten we erbij?

Natuurlijk ook heel belangrijk: wat eten we erbij? Succesvolle bierspijscombinaties met bokbier zijn volle, vlezige en zoete smaken. Denk aan wild, drumsticks, chorizo, lamskotelet en rijpe kazen. Ook met paddestoelen, geroosterde pompoen of zoete aardappel en risotto smaakt bokbier goed. Van de Hooihuis menukaart kun je bijvoorbeeld Carpaccio, Solomillo, Veggie Wellington, Eendenlever terrine, Angus biefstuk, Tournedos, Lamsduo en het Stroopwafelijs of de Creme brûlée kiezen. Succes gegarandeerd!

Wanneer kom jij een heerlijk bockbiertje proeven?

Gerelateerde berichten

Meer nieuws
WhatsApp WhatsApp ons