Bouillabaisse Day: het geheim van onze bouillabaisse - Het Hooihuis
luxe bouillabaise

Bouillabaisse Day: het geheim van onze luxe Hooihuis bouillabaisse

Bij het Hooihuis kun je natuurlijk dagelijks onze befaamde luxe vissoep bestellen. Maar op 14 december is het jaarlijkse Bouillabaisse Day. Speciaal voor deze dag legt chef-kok Miranda uit wat het precies is en wat het geheim is van de Luxe Bouillabaisse op de Hooihuis menukaart.

Wat is bouillabaisse en waar komt het oorspronkelijk vandaan?

Er bestaat dus zoiets als een officiële Bouillabaisse Day. Maar wat is bouillabaisse eigenlijk en waar komt het vandaan? “Oorspronkelijk is het een armeluisgerecht”, vertelt Miranda. “Onverkoopbare vissen werden aan het einde van de werkdag door vissers op het strand in zeewater gekookt en dit werd dan gezamenlijk gegeten. Het kooknat, de bouillon, werd over stukjes geroosterd stokbrood (croûtons) gegoten. Dit werd met rouille (een gekruide Provençaalse mayonaise) als voorgerecht gegeten.”

Wat is het verschil tussen bisque en bouillabaisse?

“Bisque is gemaakt op basis van schaaldieren, bouillabaisse is gemaakt op basis van verschillende vissoorten.”

Waarom past dit gerecht zo goed op de menukaart van het Hooihuis?

“Het is een echt seizoensproduct. We maken het gerecht van duurzame en verantwoorde ingrediënten. Leuk om te vertellen, is dat er geen officieel recept van bestaat. Daarom is er in 1980 op initiatief van een aantal restaurateurs uit Marseille in een charter de samenstelling vastgelegd.”

Wat is het geheim van de Luxe Bouillabaisse op de menukaart?

“Bij Het Hooihuis wordt de vissoep aangekleed met luxere vissoorten en schaal- en schelpdieren.”

nieuwe menukaart bouillabaisse

Wat is de herkomst van vis?

“De vis die wij hiervoor gebruiken wordt gevangen in de Noordzee.”

Welke wijn past het beste bij de Luxe Bouillabaisse?

“Deze rijke vissoep hoort onlosmakelijker bij Marseille en de Provence. De combinatie met witte Cassis is een klassieker: dit is een wijn uit het prachtige gelijknamige dorpje aan de kust onder Marseille. Zowel de wijn als de soep zijn vrij kruidig en romig van structuur. Bij Het Hooihuis serveren we hierbij ook wel een Riesling uit Duitsland.”

Heb jij onze luxe vissoep nog nooit geproefd en wil je hem nu ook echt eens proberen?  Reserveer snel een tafeltje door te bellen met 01655-37902 of reserveer online.

Gerelateerde berichten

Meer nieuws
WhatsApp WhatsApp ons