Drink Wijn Dag: lees alles over de heerlijke Hooihuis wijnen | Het Hooihuis
wijn

Wijnzinnig: het is Drink Wijn Dag!

Zondag 18 februari is het Drink Wijn Dag! Op deze ‘officiële’ dag zetten we het druivensapje even extra in de spotlight. Dat zouden we eigenlijk veel vaker moeten doen, want stiekem zijn we heel trots op onze verfijnde wijnkaart! In dit blog lees je daarom alles over onze Hooihuis wijnen waar we zo trots op zijn. Waar halen we de wijn vandaan en welke past het beste bij welk gerecht?

Hooihuis_Wijn

Wine + dinner = winner!

Misschien wel leuk om van tevoren te vertellen: er is ontzettend veel onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van wijn. Met name één dagelijks glaasje rode wijn zou helpen bij het opbouwen van een goede weerstand. In rode wijn zit namelijk 6x meer tannine dan in de witte variant. En juist dit stofje (afkomstige van de schillen, steeltjes en pitten van de druiven) versterkt de weerstand. Doe er je voordeel mee!

Waar halen wij onze Hooihuis wijnen vandaan?

Wij kopen onze wijnen in via onze wijnimporteur Verbunt Wijnkopers en wijnimporthandel ’t Kuiperke. Op de kaart vind je veel verschillende wijnen uit allerlei wijnstreken uit Frankrijk. Denk aan Bourgogne, Champagne, Loire, Elzas, Meursalt, Beaujolais, Provençe, Rhône en Bordeaux.

Italië volgt op de tweede plek. Van dit wijnland hebben we mooie wijnen uit Veneto, Lazio en Piëmonte. Die laatste streek is overigens ook een echte aanrader als je een vakantie zoekt in het teken van wijn en goed eten. Koen en Lisette zijn er geweest en gingen op bezoek bij de wijnmakers van onze Barolo en Barbera wijnen. Barolo wordt ook wel de ‘wijn van koningen en koning van de wijnen’ genoemd. Dan weet je zeker dat je iets goeds schenkt!

Barolo wordt ook wel de ‘wijn van koningen en koning van de wijnen’ genoemd.

Van het wijnhuis van Guido Berta uit Piëmonte schenken we onder meer de Moscato d’Asti, de Chardonnay DOC, de Barbera d’Asti Superiore en de Barbera d’Asti superiore Nizza. Stuk voor stuk fantastische kwaliteitswijnen, die de hoogste Italiaanse kwalificatie (DOCG) dragen. Nergens in Nederland zijn deze wijnen te koop en wij mogen ze schenken!

Tot slot hebben we nog een scala bubbels, witte wijnen en rode wijnen uit Argentinië, Chili, Oostenrijk, Spanje, Duitsland, Australië en Amerika. En natuurlijk port uit Porto, Portugal! Van lichtere wijnen tot stevigere en complexere wijnen, voor elke smaak en elk gerecht hebben we een passende wijn!

Bij elk gerecht een bijpassende wijn

Op het gebied van wijn en spijs combinaties zijn er altijd een paar basisprincipes waar je rekening mee kunt houden. Zo passen rode wijnen door het hogere tanninegehalte goed bij pittige gerechten en bij (rood) vlees. Ze matchen juist minder goed met vis, omdat de eiwitten in vis er sterker op reageren. Bij visgerechten en licht vlees zoals gevogelte wordt daarom juist meestal wit aangeraden. Bij tonijngerechten passen overigens wel rode wijnen. Volgens een oude wijsheid zit je meestal wel goed als de kleur van de drank overeenstemt met de kleur van het gerecht.

Maar naast wit, rosé en rood, krijg je natuurlijk ook te maken met zoete, zure, zoute, pittige, bittere, vettige en kruidige smaken. Elke smaak heeft een ander effect. Een wijn kan het gerechten begeleiden, complementeren of juist contrasteren. Ingewikkeld? Gelukkig weten onze medewerkers álles over onze wijnkaart! Vraag ze naar de best passende wijnen voor jouw gerecht. Zo serveren we bij de Bouillabaisse graag een Riesling uit Oostenrijk.

luxe bouillabaise

Wist je dat zeker 10 medewerkers van Het Hooihuis een echt wijncertificaat SWEN 3 hebben? En inmiddels gaat er weer een nieuwe lichting op cursus! Onze medewerkers helpen en adviseren graag bij jouw wijnkeuze in ons restaurant!

Gerechten mét wijn

W.C. Fields, komiek, zei ooit: ‘I cook with wine. Sometimes I even add it to the food.’ Ook bij het Hooihuis gebruiken we de drank graag als ingrediënt op onze gerechten op smaak te brengen. Zo vind je op onze menukaart gebakken ganzenlever met een rodeportsaus, hertenbiefstuk met rodewijnjus en natuurlijk stoofpeertjes gestoofd in rode wijn. Dit zijn ook typische, verwarmende gerechten waarbij een mooi rood wijntje zich heerlijk bij laat smaken.

Wildplankje_hooihuis

Tip: drink een heerlijke rode wijn bij ons o zo geliefde wildplankje.

Goed idee: doe iemand een Hooihuis wijnpakket cadeau

Heb je na het lezen van dit blog de (wijn)smaak ook zo te pakken gekregen? In onze Hooihuis webshop hebben we de fantastische Piëmonte cadeaubox met de prachtige wijnen van Guido Berta. In het cadeaupakket zit de Chardonnay, een Barbera d’Asti Superiore en de Moscato d’Asti. Maak iemand blij met een wijndoos, of verwen jezelf en geniet thuis van de heerlijke Hooihuis wijnen! Het Hooihuis wijnpakket kun je online bij ons bestellen en daarna bij ons afhalen.

Gerelateerde berichten

Meer nieuws
WhatsApp WhatsApp ons