Hoe bereid je de beste gamba’s? Tips van chef-kok Miranda! | Het Hooihuis
Giga Gamba Maand gamba's

Hoe bereid je de beste gamba’s? Tips van de chef!

Bij het Hooihuis staat de hele maand juli in het teken van de gamba. Naast het Giga Gamba Festijn, het jaarlijkse spontane eetfestijn van Roosendaal, kun je nu ook de rest van de maand gamba’s komen proeven. Chef-kok Miranda legt uit hoe wij onze gamba’s zo lekker bereiden. En je krijgt meteen een paar fijne tips om thuis zelf aan de slag te gaan.

Smaakcombinaties met gamba’s

Net als dat er verschillende soorten garnalen zijn, heb je ook diverse soorten gamba’s. De gamba die we bij het Hooihuis graag gebruiken is de White Gamba. Deze smaakvolle reuzengarnalen komen uit de open zeewateren rondom het Afrikaanse continent. Daardoor hebben ze een stevigere bite in vergelijking met veel zoetwatergarnalen. Maar welke kruiden, groenten en andere smaken passen er goed bij en op welke manieren kun je ze klaarmaken?

Hooihuis giga gamba's

Bekende smaakcombinaties die eigenlijk nooit fout kunnen gaan met de gamba zijn:

Gember, knoflook, kokos, koriander, citrus, peterselie, ui, sojasaus, rode peper, prei, dragon, radijsjes, sesam, citroengras en rundvlees.

Door deze smaken kom je met gamba’s al gauw in de Oosterse keuken terecht. Denk aan een heerlijke Oosterse salade met mihoen, radijsjes, komkommer, sojabonen en sesamzaadjes. Maar natuurlijk zijn gamba’s ook de perfecte toevoeging door een Spaanse paella. Of in een salade met avocado, tomaat en courgetteslieren. Of gefrituurd in een krokant en pittig jasje met wat rode peper of knoflook. Of maak er een mooie bisque van. Met gamba’s kun je veel kanten op!

Frituren, wokken, grillen

Ook als het gaat om de bereidingswijze heb je op gamba-gebied keuze te over. Je kunt ze namelijk bakken, wokken, grillen, frituren, stoven of in de oven bereiden. Miranda: ‘Voor de maand juli hebben we een speciaal Giga Gamba menu samengesteld. Eén van mijn favorieten op die kaart zijn de White Gamba’s uit de oven met tomaat, knoflook, tuinkruiden en citroen. Maar ook de variant ‘a la plancha’ met venkel, limoen, rode peper en een goede olijfolie is heerlijk. Met slechts een paar goede ingrediënten zet je al snel iets heel smakelijks op tafel met gamba’s.’

Giga Gamba Festijn Hooihuis Roosendaal

Tijdens het Giga Gamba Festijn bereiden we de reuze gamba’s op onze mooie Ofyr grills. Ze zijn namelijk van zichzelf ook al super smakelijk! Heerlijk met een gin tonic ernaast of onze gloednieuwe zomercocktail van Loopuyt gingerbeer met Loopuyt gin. Of de Mar de Frades Albariño: een frisse wijn uit Rias Baixas met een zilte hint. De ideale wijn bij visgerechten.

Gamba’s eet je officieel gewoon met je handen. Wil je dat doen zonder vieze handen te krijgen? Dan bestel je ze gewoon gepeld, easy does it!

Welk gamba gerecht wil jij als eerste proeven? Reserveer snel een tafeltje door te bellen met 01655-37902 of reserveer online.

Gerelateerde berichten

Meer nieuws