Nieuw: kaas van Hollandse bodem bij het Hooihuis | Het Hooihuis
Hollandse kazen hooihuis

Nieuw: kaas van Hollandse bodem bij het Hooihuis!

In de keuken van het Hooihuis werken we het liefst met producten van het seizoen én met lokale producten. Daarom heeft onze chef-kok Miranda kazen van eigen bodem geselecteerd samen met de kaasaffineurs van Het Kaasatelier. Van witschimmel tot blauwader: we stellen de hemelse, Hollandse kazen aan je voor.

Hollandse kazen hooihuis

Hollandse kazen bij het Hooihuis

In Ons Menuuke of het Delen-met-velen-menu kun je als nagerecht kiezen voor een heerlijk kaasplateau. Miranda: ‘Een goede kaasplank bestaat uit verschillende soorten kaasfamilies. Kies ongeveer drie tot vijf kazen uit de categorieën geiten- en schapenkaas, witschimmel, roodschimmel, harde kazen en blauwader. Samen met Het Kaasatelier hebben we een selectie gemaakt zodat we altijd een overheerlijke kaasplank kunnen samenstellen. Daarnaast verwerken we de kazen ook in gerechten. Dat zijn de Charmeux Rouge en Machemat.’

Onze allernieuwste kazen komen uit zo’n beetje elke hoek in Nederland. Elke streek heeft namelijk zijn eigen kenmerken die de kaas hun specifieke smaak meegeven. De kazen in het kort:

Grutte Grize: geitenkaas uit Friesland
Remeker Rijp: harde kaas van Jersey koeien uit Utrecht
Texels Oud: overjarige schapenkaas uit Texel
Zwaluwgekwetter: camembert van rauwe koemelk uit Gelderland
Stella: roodkorst kaas van Nederlandse buffelmelk uit Utrecht
Lazuli: blauwader kaas van gepasteuriseerde koemelk uit Utrecht

Charmeux Rouge: roodflora kaas van gepasteuriseerde, biologische koemelk uit Noord-Brabant
Machemat: zachte geitenbrie uit Groningen

Hollandse kazen hooihuis

Kaas van eigen bodem: van Brabant tot Groningen

Wat maakt de kaas uit Friesland nu zo anders dan de kaas uit Groningen of Brabant? We lichten ze stuk voor stuk uit:

Grutte Grize
De Grutte Grize wordt gemaakt op de boerderij van Doetie Trinks in Jubbega, Friesland. De rauwe geitenmelk die wordt gebruikt voor de kaas komt van Toggenburger geiten. Deze geiten kunnen door hun dikkere vacht langer in de frisse buitenlucht staan, waardoor ze langer vers gras eten dan andere geitenrassen. Dat proef je! De lichtgrijze korst van de kaas komt van gezouten houtskool as.

Zwaluwgekwetter
Hermiene is de kaasmaakster op de Ekoboerderij van John en Liane. Hier produceren ze een camembert van biologische, rauwe koemelk. Deze camembert heeft een stevige structuur en de smaak van bloemkool in de korst.

Remeker Rijp
Voor de Remeker kaas van boerderij De Groote Voort nabij Lunteren wordt de rauw koemelk van de prachtige Jersey-koeien gebruikt. De koeien worden grasgevoerd op kruidenrijke grasklaverweiden. De kaas is biologisch en wordt maar kort gepekeld, waardoor het zoutgehalte laag is. De natuurkorst van de kaas wordt gewassen met ghee en kan worden gegeten. De Remeker Rijp is ongeveer 9 maanden oud.

Stella
Stella is een roodflora kaas van Nederlandse Buffelmelk. Deze kaas wordt gemaakt door de vrienden Rutger, Haro en Marieke op Kaasmakerij Oudwijker. De natte en plakkerige korst zorgt voor de heerlijke lichtzoetige smaken van onder meer hooi en noten.

Texels Oud
Deze overjarige schapenkaas komt van het Waddeneiland Texel waar het gras zilt is door de stevige zeewind. Op het eiland vind je met name veel schapen omdat koeien het stevige gras niet goed kunnen afgrazen. De schapenmelk die wordt verwerkt door kaasmakerij Wezenspyk is al licht gezouten. Toch is de Texels Oud kaas licht zoet en nootachtig.

Lazuli
Deze heerlijke blauwaderkaas is gemaakt bij Kaasmakerij Oudwijker van gepasteuriseerde koemelk. De Lazuli heeft een mondgevoel als slagroom en tonen van hout en chocolade.

Hollandse kazen hooihuis

Welke lijkt jou het lekkerst? Heb je al trek gekregen in een mooi kaasplankje? Reserveer snel een tafeltje door te bellen met 01655-37902 of reserveer online.

 

Gerelateerde berichten

Meer nieuws
WhatsApp WhatsApp ons