Kip & Bief zeker de Mhoeite waard - Hooihuis
hooikoorts-kip-bief

Kip & Bief zeker de Mhoeite waard

Bij Het Hooihuis staat deze maand het thema; kip & bief centraal. Hierbij zijn er niet alleen heerlijke gerechten, maar ook handige en mooie producten. In dit blog vertellen wij je alles over het thema van de maand; kip & bief. Van wat wij aanbieden als Het Hooihuis zijnde tot aan hoe je de beste kip & bief bereidt voor thuis.

Kip met hooi kippetjes het hooihuis

De herkomst van onze kip & bief

De kippen zijn gevoed op basis van zelfgeproduceerde granen van de boeren. De boeren hebben hierbij de kippen ook een zo goed mogelijk leven proberen te bieden, waarbij de kippen de ruimte hadden om op te groeien in een schone, landelijke en natuurlijke omgeving.  Deze echte scharrelkippen komen uit Frankrijk waarbij ze langzaam opgroeien in de natuur bij deze boerderijen die daarvoor ook worden gecontroleerd door onafhankelijk organisaties.

Het rundvlees van de bief die Het Hooihuis serveert komt van het zogenaamde “grainfed Angus rund”. Kwaliteit gaat boven alles en bij het Hooihuis willen we natuurlijk alleen het beste van het beste vlees hebben. Mals vlees met een prachtige volle smaak. Eet niet te veel vlees maar als je vlees eet eet dan goed vlees is ons credo.

houd de bief

Gerechten

Deze maand kan je dus genieten van heerlijke gerechten die in het teken staan van kip & bief. Te beginnen bij onze eigen Hooihuis kippetjes welke we standaard op onze kaart hebben staan. Dit zijn zogenoemde coquelettes  (+/- 350 gr.) waarbij er deze maand verschillende bereidingen zijn. Hierbij is de keuze uit een coquelettes met gember, Hoisin en knoflook of met BBQ rub. Ook kan je kiezen voor onze tipische hooihuis variant, gevuld met kruidenhooi, citroen en hooizout.
De andere kip die we deze maand serveren is een grote oma’s kip uit de oven. Dit is een mooie mais scharrelkip van maar liefst 1,2 kilo. Deze kip is bereid met rozemarijn, salie, basilicum, tijm, citroen en knoflook en verkrijgbaar als hele of halve kip.

Voor diegene die niet kunnen kiezen tussen kip of bief hebben we onze te delen plank met kip én bief. Op deze plank serveren we een halve oma’s scharrelkip en een Entrecôte van de grill. Om het compleet te maken maak je nog een keuze uit onze moestuin. Ga je voor een maiskolf van de grill, weckpotje huisgemaakte appelmoes, zoete bataat aardappel of witte asperges.

Bij deze kipgerechten hoort natuurlijk ook een heerlijke drankje. Wat denk je van een Saint-Véran Cuvee Prissé? Deze prachtige volle chardonnay uit de Côte d’Or Bourgogne is een klassieke topper en serveren we voor een schappelijke prijs ook per glas. Of misschien ga je voor een Konig Ludwig Weissenbier van de tap als lekker bijpassend biertje. In originele halve liter glazen of een kleinere variant te bestellen.

Bij bief kan je van een heerlijke Entrecôte van de grill met het bekende vetrandje, tournedos of een zachte Rib-Eye met een fijne vet dooradering genieten. Ook bij deze steaks hoort een passend glas natuurlijk. Hierbij denken wij aan een Barbera d’Asti Superiore uit Piemontë of een mooie Cornet, Belgische zwaar blond bier van de tap.

Uiteraard sluiten we ook hier af met een “aardbeien achter glas”.

Hooihuis aardbeien achter glas

Wist je dit al?

Kippen weetjes:

 • Er zijn meer kippen op de wereld dan elke andere vogelsoort.
 • Als je de kippen dagelijks op hetzelfde moment te eten geeft, worden ze vanzelf handtam.
 • Houd rekening met het ras van je kip. Landhoenders staan dichter bij de oerkip en zijn daardoor schrikkeriger. De Twentse, Friese en het Hollandse hoen bijvoorbeeld vragen extra rust. Bij bollige, rustige rassen als Orpington, Cochin en Wyandotte is de vluchtreflex meer weggefokt waardoor ze makkelijk te benaderen zijn. De legkip is het rustigst van allemaal: in een vol kippenhok zijn deze uiterst verdraagzame kippen het best te houden. 

Koeien weetjes:

 • Koeien hebben een speciale manier van grazen: ze slaan hun tong om een pluk gras heen en duwen het gras tegen hun snijtanden in hun onderkaak om het af te rukken. Door deze techniek kan een koe op korte tijd veel gras eten, ze verwerken tot wel 80 kg per dag.
 • Een koe die in een weide staat legt soms 4 km per dag af om te grazen en is tussen de vier en negen uur aan het grazen.
 • Een koe heeft een bepaalde ‘comfort zone’, dit is de ruimte die de koe nodig heeft om te kunnen gaan liggen en op te kunnen staan. Bovendien vindt ze elk obstakel in deze ruimte erg hinderlijk. Voor koeien in een stal is er vaak een bepaalde cowhouse nodig om hun dit nodige comfort te geven.

 

kip op de stok

Hoe bereid je het beste je gerecht?

Tips om de lekkerste kip te bereiden:

 1. Kies voordat je begint de juiste pan. Het liefste een pan op maat met een dikke bodem. Een te kleine pan gaat natuurlijk niet werken om de kip te bakken en in een te grote pan zal je geneigd zijn extra boter toe te voegen.
 2. Haal de kip vooraf een geruime tijd uit de koelkast. In het geval dat de kip vochtig is, is het goed op hem wat droog te deppen doormiddel van keukenpapier.
 3. Kruid de kip vooraf het bak evenals bij de biefstuk. Doe dit niet te vroeg van te voren, want de zout zal ervoor zorgen dat het vocht uit het vlees trekt.
 4. Voordat je de kip in de pan leg moet je de pan eerst heet laten worden. Laat daarna de boter heet worden en voeg dan pas de kip toe. Hierdoor zal de kip haar sappen goed behouden door een krokante laag. Gebruik bij het bakken geen vork voor de kip, want door het prikken zal de kip sappen verliezen.
 5. Laat de kip eerst een krokante korst krijgen voordat je deze omdraait. Dit kan je doen door ze op hoog vuur te zetten. Nadat beide kanten een krokante korst hebben zet je het vuur iets lager voor 7 à 8 minuten. Dit moet je natuurlijk wel afstemmen op de grote van het stuk kip. Een klein/dun stuk hoeft minder lang op te staan dan een groot/dik stuk. Aan de witte kleur van de binnenkant van de kip kunt je zien dat deze gaar is.
 6. Om de smaak nog beter tot zijn recht te laten komen kan je de kip nog een aantal minuten afgedekt laten rusten op een warm bord. Hierdoor zullen de sappen evenals bij de biefstuk zich verspreiden over de kip. Gebruik voor het afdekken aluminiumfolie, maar laat wel een opening vrij.

Extra tip voor perfectie:

 1. Als extra tip kunnen we adviseren om de kip goed te marineren. Hierdoor zorg je naast een extra smaak aan het vlees er ook voor dat het vlees nog malser wordt. Gebruik kruiden naar eigen keuze en voorkeur en voeg daarnaast ook een zuur ingrediënt toe zodat het vlees nog malser wordt. Dit komt doordat het zuur de eiwitten afbreekt. Denk hierbij aan citroensap of azijn. Wanneer je de kip hebt gemarineerd laat je deze een aantal uur intrekken in de koelkast.
 2. Voor het bakken van de kip is het ook mogelijk om de kip alvast te stomen (12 à 15 min. aan 100° C) of te pocheren. Dit is vooral erg handig voordat je de kip op de barbecue legt of grilt in de pan. Dit komt doordat de kip hierbij wordt bereid op hogere temperaturen en de buitenkant dus kan verbranden terwijl de binnenkant nog niet gaar is. Je hoeft dus na het stomen of pocheren van de kip, deze alleen nog krokant te laten worden in de pan.

steak-bief

Tips om de perfecte biefstuk klaar te maken:

 1. Laat het vlees afgedekt op kamertemperatuur komen (min. 1 uur van te voren uit de koelkast) – mocht het vlees vacuüm verpakt zijn, haal het vlees er dan uit maar laat het wel afgedekt op temperatuur komen
 2. Dep het biefstuk droog – hierdoor krijg je een lekkerder stuk vlees en ontstaat er een mooier bruiningsproces
 3. Kruid het biefstuk in de goede volgorde – gebruik vlak voor of tijdens het bakken zout (want het zout trekt het vocht uit het vlees) en na het bakken de peper (en eventueel grof zeezout want anders kan het verbranden)
 4. Bak het vlees in boter en olie – leg voor het bakken een stukje ongezouten boter in de pan en verhit deze en voeg hierna een scheutje olie toe – wanneer deze boter is gesmolten tot een goudbruine kleur zal deze samen met de olie zorgen voor dat de botersmaak houdt, ook zorgt deze olie ervoor dat het vlees mooi dichtschroeit zonder dat deze verbrand.
 5. Baktijd:

schroei het stuk vlees eerst aan beide kanten dicht door het aan beide kanten een halve minuut te bakken (hierdoor behoud het vlees goed zijn sappen)

Zet het vuur iets lager, waardoor het vlees wel goed kan bakken, maar de boter niet verbrand

Voeg vervolgens nog een kleine hoeveelheid roomboter toe in de pan en bedruip hiermee het vlees

Tenslotte kan je aan de hand van de gewenste garing aan beide kanten doorbakken. Hieronder zie je de tijden voor de juiste garing: (deze tijden exclusief de tijd voor het dichtschroeien van het vlees)

Rood/rare

Aan beide kanten dichtschroeien is voldoende

Licht doorbakken / medium-rare

1 à 2 min. aan beide zijden

Half doorbakken / medium

2 à 3 min. aan beide zijden

Doorbakken / well done

3 à 4 min. aan beide zijden

Als laatste stap kan je eventueel het vlees inwikkelen in aluminiumfolie met een opening en het 3-5 minuten hierin laten rusten. Dit zal zorgen voor een malser resultaat, omdat de sappen zich zullen verspreiden door heel de biefstuk.

 

Gerelateerde berichten

Meer nieuws
WhatsApp WhatsApp ons