(Q&A) We hebben een nieuwe wijnkaart | Het Hooihuis
Nieuwe wijnkaart hooihuis

We hebben een nieuwe wijnkaart: en je hebt nu nóg meer keuze!

Na vele proeverijen en kennismakingen is het gelukt, we hebben een compleet nieuwe wijnkaart. We zijn naast onze bestaande leverancier van het Kuiperke een samenwerking aangegaan met Residence Wijnen. Deze wijnimporteur levert wijnen uit alle uithoeken van de hele wereld. Onze goede bekende Jeroen Broos, salesmanager bij wijnimporteur Résidence Wijnen, helpt ons uitstekend bij de inkoop. Meer weten over onze nieuwe wijnkaart? Jeroen vertelt je er alles over in dit blog!

Jeroen Broos

Van links naar rechts: Luuk, Jeroen en Koen

Hoe is de samenwerking met Het Hooihuis precies tot stand gekomen? 

Koen en Lisette ken ik al uit de tijd van de Dikke Deur in Fijnaart. Toen zij 12 jaar geleden met Het Hooihuis begonnen, heb ik ze geholpen met het samenstellen van het wijnassortiment. Na enige tijd werkte ik echter niet meer voor deze importeur. We hebben elkaar na een aantal jaren weer gevonden en zo is de samenwerking opnieuw tot stand gekomen. Met z’n allen delen we een enorme passie voor wijn.

Wat is er zo bijzonder aan de Hooihuis wijnkaart?

De wijnkaart van Het Hooihuis bestaat uit een goede mix van diverse wijnen. Zo zijn er een aantal bekende en minder bekende wijnen te vinden. Er staan maar liefst 20 verschillende wijnen (die ook per glas zijn te bestellen) op de kaart en dat is erg bijzonder. Dit maakt het zowel voor Het Hooihuis team als voor de gasten leuk. Het leuke van deze kaart is dat het personeel er lekker mee aan de slag kan als gasten daar om vragen. Verder is de kaart erg divers, met voldoende smaken, wijnen uit diverse landen en diverse prijsklassen. Voor iedere portemonnee is er wel een heerlijke wijn te bestellen. Ik moet zeggen dat Het Hooihuis erg netjes met de prijsberekening omgaan. Zo kun je hier echt topkwaliteit drinken voor een fatsoenlijke prijs. Tot slot zijn de wijnen natuurlijk afgestemd op het seizoen.

Je ziet dat mensen meer en meer écht van wijn genieten. Het gaat veel minder om de kwantiteit en het draait juist om de kwaliteit!

Vanaf nu kan Het Hooihuis wijn schenken zonder dat de kurk van de fles hoeft. Hoe werkt dit precies? 

Dit is mogelijk met een zogenoemde ‘Coravin’. Met het Coravin-systeem kun je een wijn schenken zonder de fles te openen. Dit is een super inventief systeem.

Hoe komt een wijnselectie voor een wijnkaart precies tot stand?

Sowieso gaat dit natuurlijk in samenspraak. Meestal maak ik zelf een opzet. Met 26 jaar ervaring in de wijnhandel helpt mijn bibliotheek aan kennis van wijn en spijs zeker. Ondertussen weet ik waar ze naar op zoek zijn, maar toch probeer ik Koen, Lisette en Luuk natuurlijk wel uit te dagen. Vervolgens neem ik een selectie samples mee en gaan we proeven. Dit zijn behoorlijk leuke middagen. De persoonlijke smaken en voorkeuren komen dan duidelijk naar voren.

Nieuwe wijnkaart hooihuis

het resultaat na een middagje wijn proeven… wat hebben we toch een zwaar werk……..

Vervolgens sturen Luuk, Lisette en Koen mijn opzet bij en kunnen we aan de slag.

Verder vind ik het belangrijk bij het samenstellen van een wijnkaart dat de identiteit van het land terugkomt op de wijnkaart. Dus geen Chardonnay uit Oostenrijk, maar een Riesling uit Duitsland enzovoorts. 

Je ziet niet vaak restaurants met zo een enorme diversiteit in hun wijnassortiment.

Hoe draag je jouw wijnkennis over aan de Hooihuis medewerkers?

Ik zorg ervoor dat het personeel goed wordt opgeleid. Zo verzorg ik regelmatig trainingen. Deze trainingen bestaan uit twee delen: enerzijds wijn specifiek. Daarbij breng ik vooral de kennis over op het gebied van wijn. Dus ik vertel onder andere waar de wijn vandaan komt, welk gebied het is en welke ingrediënten er zijn gebruikt. Vervolgens leer ik het personeel hoe je kunt peilen bij gasten naar wat voor wijn zij op zoek zijn bij een gerecht. Door de juiste vragen te stellen, kun je gasten heel enthousiast maken en hen een goed glas wijn serveren.

Grappig is dat Koen tijdens de trainingen altijd een vragenlijst maakt. Na de training moet iedereen een ‘examen’ afleggen.

Mocht je de volgende keer bij Het Hooihuis een goed glas wijn willen bestellen, vraag het personeel dan vooral of ze iets over de wijn kunnen vertellen ;-)!

Nieuwe wijnkaart

de lacher, de ruiker en de drinker op een rijtje…..

Wat zijn trends op het gebied van wijn?

Je ziet veel oude klassiekers terugkomen. Wijnen uit Spanje en Oostenrijk vind je meer terug op wijnkaarten. Verder zie je dat gasten steeds meer verfijnde en elegante wijnen drinken. De wijnen bevatten minder alcohol en hebben een minder ‘houtigere’ smaak. Tot slot zie je veel biologische wijnen terugkomen.

Residence wijnen samenwerking

Wat is jouw favoriete wijn?

Ik hou van klassieke wijnen. Wijnen met een rijke geschiedenis. Verder is mijn smaak puur afhankelijk van het moment en de stemming waar ik in verkeer. Ook hangt dit erg af van het seizoen. Ik vind vooral dat de wijn zuiver van smaak moet zijn. Als ik dan toch moet kiezen ga ik voor een mooie rode Bordeaux en een Riesling uit het Moezelgebied.

Nieuwsgierig geworden naar de verschillende nieuwe wijnen op de Hooihuis wijnkaart? Kom dan vooral langs! Ons team helpt je graag bij het uitzoeken van een geweldige wijn.

Gerelateerde berichten

Meer nieuws
WhatsApp WhatsApp ons