Smullen 'Op z'n Bels': dat gaat er zo aan toe! - Hooihuis

Smullen ‘Op z’n Bels’: dat gaat er zo aan toe!

De hele maand een ode aan onze gezellige zuiderburen. Je kunt volop genieten van typische ‘Belze’ gerechten. Ons Miranda en Luuk hebben met het team weer hun best gedaan om bijzondere en typische Belgische producten in te slaan. Van Bomma’s stoofvlees, witloof soep en toffe toetjes! Luuk en Miranda vertellen je er alles over in dit blog!

Smullen op z’n Bels

Chef-kok Miranda: “Ik ben regelmatig in België te vinden. Het is lekker dichtbij en het geeft altijd zo’n gevoel alsof je even op vakantie bent. Verder verdiep ik me regelmatig in de Belgische keuken en streekproducten. Iedere streek kent zijn eigen tradities. Hier en daar hangt de Belgische keuken natuurlijk een beetje samen met de Nederlandse keuken”.

Steak tartare

“Voor dit maandmenu heb ik voornamelijk de populaire Belgische producten gekozen om op de menukaart te zetten. Als je aan België denkt, dan denk je uiteraard aan stoofvlees. Wat het stoofvlees van Het Hooihuis extra lekker maakt, is dat we er Belgisch bier aan toevoegen. We werken veel met de bieren van Palm.”

Wist je dat onze Hooihuis frietjes speciaal iedere ochtend met heel veel zorgt en aandacht vers voorgebakken worden? Ieder frietje is zo’n 13 centimeter lang en we bakken ongeveer 400 kilo frietjes per week.

“Verder kun je overheerlijke mosselen op de menukaart terugvinden. Let wel: dit zijn Zeeuwse mosselen maar dat zijn de Vlaamse favorieten. Op onze kaart hebben we voor de klassieke bereidingswijze met look en selder gekozen. Natuurlijk met “friten” en sla.

Mosselweetje: wist je dat er in België meer mosselen gegeten worden dan in Nederland? Bovendien exporteren wij Nederlanders onze lekkerste mosselen naar België!

“Aan de Belgische kust kun je niet om de garnalenkroketjes heen. Geserveerd op een salade met grijze garnaaltjes en gefrituurde peterselie is ook dit een topper in België. Hier móet een glas Rodenbach bij worden gedronken!” aldus Miranda.

Belzen menu hooihuis

Tip: kun je niet kiezen en wil je het liefst alles proeven? Kies dan onze samen delen plank. Lekker samen smullen van alle gerechten!

Toffe toetjes

Het Belgisch menuuke is natuurlijk niet compleet zonder een heerlijk nagerecht. Miranda: “De toffe toetjes die op de menukaart staan, zijn een waar genot voor alle toetjes liefhebbers. Miranda: “Een versgebakken Luikse wafel met opgeklopte room, poedersuiker, warme kersen en een bol roomijs mag uiteraard niet op onze  ‘op z’n Bels’ kaart ontbreken. Daarnaast heb ik geëxperimenteerd met Belgische pralinés. Ik vind het enorm leuk om laagjes te maken en zo als het ware iets op te bouwen. Het resultaat is pralinés achter glas, met chocolademousse, ganache, fudge, zeezout en caramel. Het is eigenlijk een soort bonbonnetje in eenglas. Klinkt goed hé?”

Pralines-achter-glas

Wat drinken we erbij?

Onze Luuk heeft speciaal voor onze ‘op z’n Bels’ maand natuurlijk weer ‘heel goe’ ingeslagen. “Voor de Belgische maand heb ik twee biertjes uitgekozen die perfect passen bij de gerechten van Miranda namelijk de: Rodenbach Alexander en de Trignac XII.”

“De Rodenbach is een rood bruin biertje en matcht heel goed met de Hollandse garnalen, de kroketjes en de mosselen. Het is een zogenoemd ‘foederbier’: dit is een mengeling van bieren, dat tot 2 jaar lang rijpt op eiken foeders, gemacereerd met zure kersen. Dit bijzondere bier met zijn unieke, gebalanceerde palet, fruittoetsen en complexe afdronk is ongetwijfeld één van de beste Sour Ales die de brouwerij ooit gemaakt heeft.”

“Voor bij het stoofvlees kun je het beste kiezen voor de De Trignac. Dit is een premium degustatiebier enig in zijn soort. Het is een op gebruikte cognacvaten gerijpte Kasteel Tripel wat in smaak overduidelijk terug komt.”

Hooihuis biertjes

Kruidenlikeur: Elixir d’anvers

Tot slot heb ik nog een kruidenlikeur gekozen voor na het eten: de Elixir d’anvers (hoe kan het ook anders). Het likeurtje bestaat uit maar liefst 32 verschillende planten- en kruidensoorten. Elixir d’Anvers is niet alleen lekker, het helpt ook tegen allerlei kwaaltjes. Mensen die na een feestmaaltijd met een opgeblazen gevoel zitten, drinken het best een glaasje van deze drank en dan komt het allemaal in orde.’

Belsmenuuke

Goesting gekregen in een heerlijk Belze maaltje? Maak dan direct online een reservering. Wist je dat de Hooihuis menukaart een make-over heeft gekregen?

Gerelateerde berichten

Meer nieuws
WhatsApp WhatsApp ons