Weizenbier en Schnaps: lees er alles over | Het Hooihuis
Drankexpert Luuk Hooihuis

Weizenbier en Schnaps: drankexpert Luuk vertelt je er alles over

Februari staat natuurlijk helemaal in het teken van heerlijke winterse gerechten. Chef-kok Miranda heeft hier een heerlijk ‘jodelahietie menu‘ voor samengesteld en uiteraard horen daar dranken bij! Gelukkig hebben we een top drankexpert in ons (hooi)huis: onze Luuk! In dit blog vertelt hij je alles over Weizenbier en Schnaps. Want die mogen uiteraard niet ontbreken bij een winterse menukaart.

Drankexpert Luuk Hooihuis

Weizenbier

Zeg je winter en wintersport dan zeg je natuurlijk Weizenbier. Weizen betekent in het Duits letterlijk tarwe. Voordat je een biertje een Weizenbiertje mag noemen, moet hij minimaal 50% tarwemout bevatten. Het resultaat is dat je een prachtige extra volle schuimkraag krijgt. Verder is Weizenbier bleekgeel tot blond van kleur en het heeft een frisse, lichtzure en volmondige smaak.

Op Het Hooihuis menu kun je onder andere de heerlijke Ayinger (halve liter!) terugvinden. Het is een vol, romig, fris, wit tarwe biertje dat (ja dit lees je goed) naar bananen ruikt. Dit komt door de aroma’s die vrijkomen. De Ayinger serveren we in hoge glazen.

Ayinger-bier

Wist je dat…

Wist je dat Weizen- en witbier niet hetzelfde is? Hoewel beide bieren tarwebieren zijn, bestaan er grote verschillen tussen het Duitse Weizenbier en het Belgische witbier. Weizen mag namelijk geen andere grondstoffen bevatten dan graan, hop en natuurlijk water. Deze eis wordt niet aan witbier gesteld.

Weizenbier en Schnaps

Schnaps

Denk je aan wintersport dan denk je aan Schnaps! In de wintersportgebieden is het heel gebruikelijk om na de maaltijd Schnaps te nuttigen om de spijsvertering op gang te helpen. Maar tegenwoordig worden ze tijdens de apres ski ook vaak als shotjes gedronken. Zonde, want Schnaps zit hoger in zijn alcoholpercentage (rond de 43-44%). Waardoor het eigenlijk té speciaal is om het drankje in één keer achterover te tikken. Je moet de Schnaps lekker rustig op je gemak na een maaltijd nippen en van genieten.

schnaps

Als je heel goed kijkt dan zie je in de fles hierboven een hele peer zitten. Ze binden de fles aan de boom met het kleine peertje erin en dan groeit de peer lekker verder. Als hij volgroeit is dan snijden ze hem van de boom af en vullen ze de fles met schnaps!

De Schnaps die we speciaal voor de jo-de-la-hie-tie maand hebben uitgezocht zijn van hoge kwaliteit. De Schnaps hebben we bij Jos Nusbaumer ingeslagen. Hij gebruikt koperen ketels in tegenstelling tot grote disillateurs. Voor de Poire-Williams is 8kg peren gebruikt om 0,7 liter te distilleren. Naast de peer hebben we deze maand ook nog een Obstwasser (appels en peren), kirsch (kers) en een distillaat van bosaardbeitjes.

Je kunt onder andere kiezen uit Schnaps met bijvoorbeeld een kers of peer smaak.

schnaps

Tip: Na voldoende glazen Schnaps ga je vanzelf perfect jodelen! 

Prost!

Groetjes,
Luuk

Gerelateerde berichten

Meer nieuws
WhatsApp WhatsApp ons