blog

De wijnreis van Lisette

Bij het Hooihuis hebben we een aantal experts rondlopen. Zo is Lisette expert op het gebied van wijn. Haar expertise zetten we dus ook graag in het zonnetje! Ter voorbereiding op de WijzeWijn is zij op wijnreis gegaan naar Oostenrijk. In dit blog geeft ze je een voorproefje van de WijzeWijn-avond aanstaande 24 maart.

Krul
wijzewijnkletskoek oostenrijk en dennis 19

Wat was het eerste moment dat jouw fascinatie voor wijn is begonnen?

Ik vond wijn altijd al heel erg interessant, maar toen ik gemotiveerd werd door mijn toenmalige werkgever ben ik in 1999 de opleiding tot vinoloog gestart. Tijdens de opleiding ben ik dieper in de wijnmaterie terecht gekomen. Zowel theoretisch als proeftechnisch. Mijn fascinatie voor wijn is toen écht begonnen. Dit heeft de basis gelegd voor de WijzeWijn.

Kun je iets vertellen over de WijzeWijn-avond aanstaande 24 maart?

Het is heel erg leuk om als gast deel te nemen aan de Wijze-Wijnavond, omdat de Oostenrijkse gerechten en wijnen mooi gastronomisch zijn. Samen met Jeroen Broos van Residence Wijnen en onze Chef hebben we verrassende wijnen en passende gerechten geselecteerd, dus dat wordt genieten. Jeroen Broos van Residence Wijnen zal tijdens deze avond zijn kennis en ervaring delen. Daarnaast ga ik natuurlijk ook mijn ervaringen en bevindingen van de wijnreis delen.

Oostenrijk lijkt niet de meest voor de hand liggende keuze voor een wijnreis. Waarom ben je op wijnreis gegaan naar Oostenrijk?

Ik werd uitgenodigd door Jeroen Broos van Residence Wijnen om met twee andere sommeliers, die ook Oostenrijkse wijnen in hun assortiment hebben, de diepere materie van de Oostenrijkse wijnen te ontdekken. Dat is gelukt! Frankrijk en Italië zijn waarschijnlijk iets meer voor de hand liggende bestemmingen voor een wijnreis, omdat ze misschien meer aanzien en bekendheid hebben, maar het mooie van Oostenrijk is dat zij ook al een hele lange wijngeschiedenis hebben. Misschien niet zo heel bekend, maar ze hebben hun eigen traditionele druivenrassen die al in lengte van dagen ijzersterk zijn in het Europese wijn maken. Daarnaast is het er ook nog eens prachtig en heuvelachtig. 

wijzewijnkletskoek oostenrijk en dennis 19
wijzewijnkletskoek oostenrijk en dennis 09
wijzewijnkletskoek oostenrijk en dennis 20

Met welke vragen of nieuwsgierigheden ben je op wijnreis gegaan?

In het verleden heb ik bij restaurant Kir Royal in Schijf gewerkt. Zij schonken destijds al veel Oostenrijkse wijnen. Dit was het moment dat ik met Oostenrijkse wijnen in aanraking kwam. Ik was er toen al aardig door gefascineerd. De wijnen uit noordelijke gebieden, zoals Oostenrijk, zijn namelijk mooi lichtvoetig en delicaat. Wijnen uit zuidelijke gebieden daarentegen krijgen door de opwarming van de aarde een steeds hoger alcohol percentage wat resulteert in een zwaardere wijn. Wat ik zelf wilde ontdekken tijdens de reis is hoe de producenten werken. Wat voor druiven worden er gebruikt? Hoe worden deze geplukt? Hoe gaat de productie eraan toe? Hoe vermarkten ze hun product? Je merkt namelijk dat in verschillende, ook Europese landen, er een eigen manier van werken is. Zo is mij toevallig in Bourgogne opgevallen dat ze op een zeer traditionele manier te werk gaan en weinig vernieuwing doorvoeren.

Wat maakt Oostenrijkse wijnen bijzonder?

Wat de Oostenrijkse wijnen bijzonder maakt is dat de wijngaarden op dezelfde breedtegraad liggen als de wijngaarden in de Bourgogne. Dit geeft de perfecte klimatologische omstandigheden om goede wijn te maken. Dat maakt het ontzettend interessant. De hellingen, de grond en het klimaat zijn facetten die nodig zijn om goede druiven te kweken. De productie is dan natuurlijk nog van groot belang om de kwaliteit van de wijn goed naar voor te laten komen. Het enthousiasme in het biodynamisch wijn maken van de vier wijnproducenten viel mij heel erg op. Ze zijn heel erg vooruitstrevend in hun behandeling van de wijngaard, maar ook in het produceren van de wijnen. Voor mij was dat heel erg vernieuwend. Er zullen ook Italiaanse en Franse wijnproducenten zijn die zich hierop richten, maar ik vond het binnen die vier Oostenrijkse wijnproducenten waar wij op bezoek zijn geweest heel erg sterk naar voor komen. 

Wat wist je nog niet over Oostenrijkse wijnen?

Het biodynamische aspect waar ik net over vertelde. Mest voor de wijngaarden verkrijgen ze bijvoorbeeld door de dieren die in de buurt rond grazen. Ook gebruiken ze bomen uit de wijngaard om mestsnippers van te maken. De wijnproducenten halen zoveel mogelijk uit de omgeving om een zo klein mogelijke ‘foot print’ achter te laten. Dat vind ik heel mooi en fascinerend. Dit zie je in Oostenrijk niet enkel terug in de wijngaarden, maar ook in de restaurants. Er worden veel streekproducten gebruikt. Oostenrijk heeft een authentieke omgeving, maar deze is wel in ontwikkeling. 

Tijdens de reis heb ik een jonge wijnboer, derde generatie, mogen ontmoeten. Sinds hij het familiebedrijf heeft overgenomen van zijn ouders is hij in kwantiteit een stapje terug gegaan, maar in kwaliteit vooruit gegaan. Ik vind het mooi dat hij van zijn ouders, de vorige generatie, alle ruimte krijgt om zijn manier van werken te ontdekken. Hierin zie je ook weer mooi terug dat de wijnproducenten in ontwikkeling blijven en op een eigentijdse manier werken. Deze ijzersterke creativiteit heb ik niet enkel terug gezien bij deze wijnproducent, maar bij alle vier de wijnproducenten die we bezocht hebben. Ze gaan buiten de gebaande paden. Dit heb ik ook wel in andere landen gezien, maar ik vond het bij deze vier wijnproducenten wel heel sterk naar voor komen. 

Tijdens de wijnreis heb ik nog veel meer ontdekt. Uiteraard wil ik je hier graag nog veel meer over vertellen tijdens de Wijze-Wijnavond.

Wat zijn voor jou de absolute hotspots in Oostenrijk?

Hotel Rathaus Wein & Design: Wijn en design komen samen in dit hotel. Iedere kamer heeft namelijk een thema van een befaamde wijnproducent uit Oostenrijk. 

Restaurant Glacis Beisl: In dit restaurant heerst een informele sfeer. Je geniet hier van kwalitatieve, traditionele gerechten en een ruime wijnkaart. 

Restaurant Heunisch en Erben: Hip wijnrestaurant waar een gezellige drukte heerst. Er worden hippe gerechtjes met een traditionele twist geserveerd en ze hebben een enorme wijnkaart. 

Restaurant Fuhrmann: Klein, klassiek restaurant. Door Michelin benoemd tot 'kwaliteitsvolle keuken'.

De wijngaarden in Steiermark: Prachtige wijngaarden in een heuvelachtig gebied. Je kunt hier genieten van een hapje en drankje.

wijzewijnkletskoek oostenrijk en dennis tekengebied 1

Wat is jouw favoriete Oostenrijkse wijn? Wat eet je daar het liefst bij?

Ik heb geen favoriete wijn. We hebben enorme wijnproeverijen gehad in Oostenrijk. Van mousserende wijnen tot aan strak en volle, aromatische wijnen, maar het ligt aan de setting waarin je zit. In het najaar drink je een andere wijn als in het voorjaar op het terras. Een wijnspijs combinatie die ik heel erg goed vind en die ook terugkomt tijdens de WijzeWijn-avond is de Eendenborst met rode wijn van Heinrich. Dit is een volle, zware wijn maar in combinatie met de Eendenborst is het superlekker.

Wil je tijdens jouw bezoek bij het Hooihuis genieten van een heerlijke wijnspijs combinatie? Vraag het aan de bediening! 

wijzewijnkletskoek oostenrijk en dennis 08

Met dank aan...

Stefanie Lobner van Premium Estate! Zij is marketing manager van de vier wijnproducenten die we bezocht hebben: Weingut Loimer, Weingut Heinrich, Weingut Sattlerhof en Weingut Fritz Wieninger. Door middel van een samenwerkingsverband van deze producenten vermarkt zij de wijnen in 54 landen. Tijdens de wijnreis heeft zij fascinerende verhalen verteld die ik graag met je wil delen tijdens de Wijze-Wijnavond. Wil jij erbij zijn? Reserveer hier jouw plekje.

lees ook:

Separator2

Interview met onze Chefkok Dennis

Interview met onze Chef-kok Dennis

Bij het Hooihuis blijven we lekker in beweging door te leren. Maar wie neemt de leerlingen eigenlijk onder zijn hoede? Hoe ziet de functie ‘Chef-kok’ bij het Hooihuis eruit? En hoe belanden nieuwe herfstgerechten bij ons op de kaart?

We vroegen Chef-kok Dennis de koksbuis van het lijf!

wijzewijnkletskoek oostenrijk en dennis 14

Wat kunnen we leren van Tilly van Giraffe Coffee?

Passie voor koffie

We maken jouw koffiemomentje graag bijzonder! Dat doen we met de vers gebrande koffie van Giraffe Coffee. Tilly, Head of training bij Giraffe Coffee, geeft onze collega’s regelmatig koffietrainingen om échte koffie experts te worden. En nu vertelt ze jou alles over hun koffie én hoe ze zelf koffie-expert is geworden! Lees je mee?

tilly visuals

Hooihuis-koffie met Luuk

Nét even dat beetje extra

Koffiemomentjes, als koffieliefhebber weet je meteen waar we het over hebben! Lekker na het eten, om de dag te beginnen of een diner af te sluiten. Of ‘fijn even bij kletsen onder het genot van een kopje koffie’ of gezellig een ‘high-koffie’ met zoete lekkernijen van ons patissiers. We noemen een zakelijke afspraak ook vaak ‘laten we eens een koffietje doen samen’. Hoe dan ook, koffie maakt het moment.
Bij het Hooihuis maken we dat moment graag extra bijzonder. Wil jij weten hoe? We vragen het Luuk.

hh koffie 07
×