blog

Hooihuis-koffie met Luuk

Koffiemomentjes, als koffieliefhebber weet je meteen waar we het over hebben! Lekker na het eten, om de dag te beginnen of een diner af te sluiten. Of ‘fijn even bij kletsen onder het genot van een kopje koffie’ of gezellig een ‘high-koffie’ met zoete lekkernijen van ons patissiers. We noemen een zakelijke afspraak ook vaak ‘laten we eens een koffietje doen samen’. Hoe dan ook, koffie maakt het moment. 

Bij het Hooihuis maken we dat moment graag extra bijzonder. Wil jij weten hoe? We vragen het Luuk.


Krul

Hoe is de Hooihuis-koffie ontstaan?

Ongeveer tien jaar geleden heb ik een opleiding gevolgd tot liquorist. Elke maandag kregen we les in Maarn van de distilleerder van Zuidam. Hij maakte ons fan van zijn likeuren. Het enthousiasme namen we mee naar het Hooihuis. We wilden onze kennis graag delen met collega’s én gasten. Toen is het idee ontstaan om na het diner drie verschillende, mooie én verrassende borreltjes te serveren bij een bakje koffie naar keuze: de Hooihuis-koffie. Deze pronkt sindsdien op onze dessertkaart. De klusjesman van het eerste uur, Rien Bakker (vader van Koen Bakker), maakte houten wielen waar de Hooihuis-koffie op geserveerd kon worden met drie borrelglaasjes. Deze gebruiken we nu nog steeds.


hh koffie 09

Wat maakt de Hooihuis-koffie zo’n succes?

We zien dat de gasten graag iets bestellen wat bij hen bekend is. De bekende likeuren zoals Licor 43, Tia Maria en Disaronno hebben we niet in huis. Wij verrassen de gast graag met een mooie likeur waar ze (vaak) nog niet bekend mee zijn. We schenken verschillende likeurtjes bij de Hooihuis-koffie, maar we schenken meestal de likeurtjes van één van de laatste zelfstandige distilleerderijen van Nederland, Zuidam Distillers. De reden dat wij zo fan zijn van de likeuren van Zuidam is omdat zij pure producten gebruiken en dat proef je.

De presentatie doet het hem natuurlijk ook. De presentatie van het houten wiel met de drie likeurglaasjes én een koffie naar keuze met friandises van onze patissiers. Gasten voelen zich altijd even in het zonnetje gezet als al die verwennerij voor hen op tafel gezet wordt. We serveren drie glaasjes van 20 milliliter, wat neerkomt op een borrel van 60 milliliter. Dan heb je écht een lekkere, stevige borrel met drie smaken die je kunt proeven. 

De kwalitatief goede likeuren kun je niet overal krijgen. Zo zijn de likeuren van Zuidam Distillers enkel verkrijgbaar via een drankenhandel. Bij de start van de Hooihuis-koffie hebben wij onze leverancier, Drankenhandel van Dorst, gevraagd om de likeuren in te kopen. Inmiddels hebben zij bijna heel het assortiment van Zuidam Distillers staan. Vaak gaat het namelijk zo dat als de gast een likeurtje bij ons heeft gedronken dat diegene de volgende dag bij Van Dorst op de stoep staat om een flesje te halen.

Daarnaast hebben wij lang gezocht naar de perfecte koffie(leverancier). Dat is het Rotterdamse merk Giraffe Coffee geworden. Dat zijn echte koffie-kunstenaars. Zij gaan voor eerlijke koffie met een herkenbare bijzondere smaak. Omdat zij er alle belang bij hebben dat hun koffie geserveerd wordt zoals bedoeld is, komen zij wekelijks langs om de koffiemachines af te stellen. Ook trainen zij voortdurend onze medewerkers.   

 

hh koffie 08

Welke likeurtjes worden er geserveerd bij de Hooihuis-koffie?

Om van alles wat te kunnen proeven maken we een combinatie van drie typen likeuren: een fruitige likeur, een zachte vanille-achtige likeur en een likeur waar gasten door verrast zullen zijn. Zo serveren we de Hooihuis-koffie nu in de zomer bijvoorbeeld graag met een frambozenlikeur van échte frambozen, de Inspiration likeur met vanille, sinaasappel en anijszaad. En de verrassing van deze drie is de Zuidam Honing Whisky Likeur.

De likeuren bewegen, net zoals onze gerechten, met de seizoenen mee. Zo hebben we bijvoorbeeld tijdens de Sinterklaas periode weleens mandarijn-, speculaas- en chocolade likeur geschonken. Hoe leuk is dat!

Een leuk weetje voor de whiskey honing likeur: Toen de distilleerder van Zuidam, Patrick, 18 jaar werd mocht hij van zijn vader een likeur bedenken. Dit werd een geturfde whiskey met honing likeur. De whiskey honing likeur wordt nu nog steeds gemaakt en verkocht.

Heb je het koffiemomentje van de gasten zien veranderen gedurende de afgelopen jaren?

Vroeger werd er veel nagetafeld. Gasten dronken meerdere kopjes koffie met meerdere likeurtjes. In de loop der jaren is dat moment veel korter geworden en drinken de meeste gasten nog maar één bakje koffie. Wellicht dat mensen de stad nog even induiken of dat ze thuis nog een bakkie gaan doen. Tegenwoordig hebben de meeste mensen thuis ook goede koffie. Die cultuur van uiteten gaan verandert dus een beetje. Er zijn nog wel mensen die lekker lang natafelen, maar dat percentage is minder geworden. Tenminste, in onze zaak. De Hooihuis-koffie sluit dus mooi aan op deze ontwikkelingen; je krijgt namelijk alles in één keer op tafel 😉 

 

lees ook:

Separator2

Zomer desserts met Lotte & Beau

Passie voor patisserie

Onze patissiers, Lotte & Beau, trekken ieder seizoen weer alles uit de keukenkastjes om je te verrassen met nieuwe desserts. Zo ook deze zomer! We hadden dus een hoop bij te kletsen. Lees je mee?

zomer 03

Dé plek waar jij viert: onze TipiTent

Intieme Hooihuis-beleving

De TipiTent is één van de meest iconische eyecatchers van het Hooihuis. Hij straalt in onze geliefde tuin en is daarmee ‘Tipies Hooihuis’ geworden. Maar waarom is er ooit gekozen voor een TipiTent? Wat betekent de TipiTent voor jou? En wie creëert toch die gezellige sfeer in de TipiTent? We zijn in gesprek gegaan met de oprichters van het Hooihuis, Koen en Lisette. Lees je mee?

7311b51c dac8 4c82 b493 2b2d76c30238

Bijzondere bubbels (bijna) rechtstreeks uit onze achtertuin!

Op bezoek bij onze leverancier

Bij het Hooihuis zijn we altijd op zoek naar bijzondere, duurzame producten om onze gasten te verrassen. Ver hebben we niet hoeven zoeken. De bruisende bubbels van Cuvée orRose bleken gewoon vanuit onze achtertuin te komen!

heenwerf 06
×