Meebewegen met seizoenen
Interview met Lisette over interieur & styling
Ons interieur is tot in de kleinste details samengesteld door Lisette en haar team. We gaan met haar in gesprek over het Hooihuis-interieur door de jaren heen en ze vertelt ons over haar werkwijze. Lees je mee?
Het Hooihuis bestaat 18 jaar. In die tijd is het interieur flink veranderd. Kun je ons daarin meenemen?
Het Hooihuis begon oorspronkelijk alleen met het ronde gedeelte. Onze filosofie was om zoveel mogelijk mensen een tafeltje bij het raam te bieden. In de beginjaren hadden we boven een meer chique opzet met tafellakens, terwijl de brasserie beneden juist een laagdrempelige sfeer had. Het contrast tussen de twee ruimtes was groot; dit hadden we bewust zo gedaan. Al snel bleek echter dat er meer vraag was naar de informele setting van beneden. Daarom hebben we die stijl ook boven doorgevoerd.
In 2017 hebben we een aanbouw gerealiseerd, die we bewust op een heel andere manier hebben ontworpen. Waar het ronde gedeelte veel hout, donkere kozijnen en een ronde vorm heeft, kozen we in de aanbouw voor een industriële uitstraling: een betonvloer, grote ramen en een strakke, vierkante vorm. Dit contrast tussen oud en nieuw hebben we bewust gecreëerd om een onderscheidend interieur neer te zetten.
Door de verschillende stijlen in het pand ontstond er een divers interieur dat niet helemaal één geheel vormde. Daarom zijn we de ruimtes stap voor stap meer naar elkaar toe gaan brengen. In 2019 hebben we het restaurant boven aangepakt, waarbij we inspiratie haalden uit de aanbouw beneden. We hebben raakvlakken gezocht en deze stijl toegepast.
In 2022 hebben we ook het meubilair in het ronde gedeelte vernieuwd. We kozen voor dezelfde vorm stoelen als boven. Hierdoor is het interieur nu in balans, terwijl elke ruimte toch zijn eigen karakter heeft.
Waar haal je de leuke items voor het Hooihuis vandaan?
Wanneer ik op zoek ga naar leuke spulletjes voor het Hooihuis, begin ik vaak bij kringloopwinkels om unieke items te vinden. In Oudenbosch – inmiddels helaas gesloten – was bijvoorbeeld een fantastische brocantewinkel waar ik graag kwam. Voor meubilair werk ik vaak samen met Satelliet.
Naast het vinden van unieke items creëren Judith van Yovivo en ik ook dingen zelf om een persoonlijke touch toe te voegen, zoals de raambekleding en de binnenhaard. Judith heeft onder andere prachtige kussens van natuurlijke materialen en unieke items, wat perfect past binnen ons concept.
De gastbeleving is bij het Hooihuis heel belangrijk. Welke rol speelt het interieur hierin en hoe speel je hierop in?
Het interieur speelt een cruciale rol in de gastbeleving. Ons doel is om gasten een plek te bieden waar ze comfortabel twee tot drie uur kunnen zitten en zich tegelijkertijd thuis voelen. Dit realiseren we door te werken met comfortabele stoelen, warme kleuren, veel groen en gezellige hoekjes met een huiselijke sfeer. We vinden het belangrijk dat het interieur toegankelijk is voor een breed publiek. Dit betekent bijvoorbeeld dat we bewust niet kiezen voor overdadige luxe, zoals tafellinnen.
Een belangrijke leidraad in onze interieurkeuzes is ons brandbook. Hierin hebben we een set kleuren vastgelegd die perfect aansluiten bij de identiteit van het Hooihuis. Als ik bijvoorbeeld een nieuwe kleur op de muur wil proberen, zorg ik ervoor dat deze binnen de kleurstalen van ons brandbook valt. Dit biedt houvast en zorgt ervoor dat het interieur consistent en herkenbaar blijft. Het brandbook is als het ware mijn kapstok; het gaat altijd met me mee wanneer ik op zoek ga naar nieuwe items of aanpassingen wil doen in het interieur. Zo zorgen we ervoor dat alles – van grote meubelstukken tot kleine decoratieve accenten – naadloos bij elkaar past en bijdraagt aan sfeer die kenmerkend voor het Hooihuis is.
De eyecatcher van het Hooihuis is toch wel de TipiTent. Wat is er zo bijzonder aan de TipiTent en hoe is het gevoel en het interieur van de TipiTent tot stand gekomen?
De TipiTent is zonder twijfel de eyecatcher van het Hooihuis. Het is een bijzonder element dat meteen in het oog springt, vooral omdat je bij een eerste bezoek aan het Hooihuis niet verwacht een TipiTent in de tuin aan te treffen. De TipiTent is inmiddels helemaal geïntegreerd in de tuin en niet meer weg te denken.
De inrichting van de TipiTent was best een uitdaging, omdat het interieur flexibel moet zijn. De ruimte wordt gebruikt voor zowel staande feesten als zittende evenementen, en het meubilair moet zich daaraan kunnen aanpassen. We hebben gekozen voor sta tafels met krukken van Satelliet, eikenhouten tafels en banken die de basis vormen, aangevuld met schapenvachten en vloerkleden die perfect passen bij de warme, intieme sfeer van de TipiTent.
De toiletten en het interieur in het ronde gedeelte zijn het afgelopen jaar aangepakt. Hoe ga je te werk om zulke ruimtes opnieuw te stylen? Hoe ziet jouw werkwijze eruit?
Mijn werkwijze begint altijd met het onderzoeken van wat de ruimte nodig heeft, zowel praktisch als esthetisch. Daarna ga ik visueel in kaart brengen wat ik mooi vindt. Elke ruimte heeft zijn eigen uitdagingen en vraagt om een andere aanpak. Stapsgewijs ga ik aan de slag.
Toiletten
Voor de toiletten wilde ik rust en een moderne uitstraling creëren. Ik heb daarom gekozen voor grote tegels in plaats van de oude Hollandse kleine tegeltjes, wat meer rust en een strak geheel geeft. Hoewel de basis eenvoudig is, voeg ik altijd een bijzonder element toe, zoals de opvallende wasbakken. Praktische keuzes spelen ook een grote rol. We hebben bijvoorbeeld Dyson-kranen geïnstalleerd die ook dienen als handdroger. Dit vermindert afval doordat er geen handdoekjes gebruikt worden en zo houden we de toiletten netjes. Ook kies ik bewust voor duurzame, navulbare zeep van Marie Stella Maris met een mooie uitstraling en een fijne geur.
Interieur in het ronde gedeelte
Het ronde gedeelte, is een uitdagende ruimte vanwege de ronde vorm, maar ik heb dit juist benut. Voor de nieuwe stoelen hebben we warme oranje-bruintinten gekozen, geïnspireerd op de herfst, wat aansluit bij ons concept: meebewegen met de seizoenen en de natuurlijke uitstraling. Voorheen hadden we zware rieten stoelen, maar nu heb ik gekozen voor lichtere, open stoelen.
Om de ruimte intiemer te maken, heb ik ronde bankjes toegevoegd die zorgen voor kleine, gezellige hoekjes. Daarnaast is er net zoals in de binnenhaard meer groen toegevoegd.
Zijn er toekomstplannen voor het interieur?
Ja, er zijn zeker toekomstplannen voor het interieur, waarbij mijn focus momenteel ligt op de entree. Op dit moment voelt de ruimte te donker en te krap. Op piekmomenten ontstaat er een stroom van gasten die snel naar hun tafel begeleid moeten worden, wat nu voor drukte bij de entree zorgt. We hebben al veel aanpassingen gedaan in de afgelopen jaren, dus dit plan zal waarschijnlijk over een jaar of twee gerealiseerd worden.
Leuke weetjes
•Wist je dat mijn vriendin Judith van Yovivo en ik elke vrijdag een rondje styling doen? We vormen samen een perfect team. Judith heeft vaak eigenzinnige ideeën en durft tegengas te geven. Als ik twijfel over een keuze, zet zij me aan om het toch te proberen, en vaak blijkt het precies goed te zijn. Die dynamiek maakt ons werk niet alleen productief, maar ook ontzettend leuk!
•Hoewel ik geen opleiding in interieurontwerp heb, vertrouw ik op mijn onderbuikgevoel en ik gebruik ons brandbook als leidraad. Dit zorgt ervoor dat de eenheid in het interieur blijft.
•Hoewel ik inmiddels ver afsta van het dagelijks werken in de bediening – waar ik ooit mee begonnen ben en waarvoor ik heb geleerd – blijf ik sterk betrokken bij het horecavak. Bij het stylen van het interieur kijk ik altijd vanuit het perspectief van zowel de gast als de bediening. Hoe voelt de ruimte voor de gast? En hoe functioneel is deze voor de medewerkers?
•Eén van mijn geheimen is dat ik mezelf dwing om inspiratie op te doen. Ik bezoek regelmatig grote steden om horecaconcepten te bekijken. De afgelopen jaren ben ik naar steden als Tel Aviv, Kopenhagen, Barcelona en New York geweest. Tijdens deze trips maak ik enorm veel foto’s. Niet alles gebruik ik direct, maar ik blader regelmatig terug en haal er ideeën uit voor styling.
lees ook:
Fruits de Mer-dagen
Events
Bij Het Hooihuis zijn we gek op fruits de mer! Maar waar komt die liefde eigenlijk vandaan? We gaan in gesprek met Koen over die kraakverse zeevruchten, zijn mooiste herinneringen en de inspiratie achter de Fruits de Mer-dagen op 21 & 22 maart, 11 & 12 april en 9 & 10 mei. Lees je mee?
Kerststrikjes-pasta van Chef Dennis
HooiThuis
Hooi december! Tijd om de kerstboom op te tuigen, de lichtjes aan te steken en je klaar te maken voor een heerlijke kerst. Dit jaar zorgeloos genieten van het kerstdiner? Laat de boodschappen en voorbereidingen aan ons over en bestel De HooiBox Kerst!
De kleine buikjes moeten natuurlijk ook gevuld worden. Chef Dennis, zelf vader van drie, weet precies wat de kids lekker vinden! Hij heeft een simpel én smakelijk recept voor je: kerststrikjes-pasta. Lees je mee?
Open dag voor ouders
Team Hooihuis
We organiseerden een ochtend speciaal voor de ouders van onze stagiaires, leerlingen en oproepkrachten. Want hoe leuk is het om te zien waar je kroost al die uren doorbrengt? We namen hen letterlijk mee voor een kijkje in onze keuken! Het werd een ontzettend leuke en inspirerende ochtend waar we je graag meer over vertellen. Lees je mee?