blog

Leren tijdens het werken en werken tijdens het leren

Jezelf uitdagen, groeien en ontdekken. Bij het Hooihuis zien we leren als in beweging blijven. Daarom krijgen de medewerkers en leerlingen volop ruimte om zich te ontwikkelen. En omdat we dit zo belangrijk vinden, maken we hier grote budgetten voor vrij. Een paar jaar geleden werden we dan ook uitgeroepen tot ‘Nederlands Beste Leerbedrijf Horeca’. Een mooi compliment. Koen Bakker vertelt je meer over leren en werken bij het Hooihuis.

Krul

Appels met peren (en kroketten met zeetong) vergelijken

Wanneer we het hebben over ‘de horeca’ zijn we geneigd om een dorpscafé met een sterrenzaak over één kam te scheren. Of een broodjeszaak met een grote hotelketen. Alsof dat één werkgever is, met één functiebeschrijving. Maar de horeca is een branche, met verschillende echte beroepen. En bij echte beroepen past dat je continu kunt blijven leren, jezelf moet uitdagen en blijven ontwikkelen. Zo blijf je in beweging, kun je groeien en blijft je baan uitdagend en leuk. 

Eerder schreef Koen Bakker al over ‘het niet al te beste imago van werken in de horeca’. Gelukkig is dit voor medewerkers van het Hooihuis totaal niet herkenbaar. Waarom dit zo is, lees je in dit artikel. 

Van rijbewijs naar topchauffeur

Als leerbedrijf krijgen we veel leerlingen over de vloer. Vanuit de opleiding krijgen deze leerlingen een mooie, klassieke basis mee. Een rijbewijs waar je de weg mee op kunt, zou je kunnen zeggen. Maar om een echte topchauffeur te worden moet je veel rijden. Dat geldt ook voor de vlieguren in de praktijk voor het vak ‘kok’ of ‘gastvrouw’. 

Daarnaast kan het lesmateriaal op scholen niet altijd de snelheid van de ontwikkelingen bijhouden. Dat is natuurlijk niet gek, de school kan niet bij elke trend of ontwikkeling hun hele lesprogramma omgooien. Daar springen wij dan weer graag op in. 

We houden ontwikkelingen in de branche, de (veranderende) behoeften van onze gasten, trends, nieuwe producten en bereidingswijzen nauwlettend in de gaten. We kijken eerst of we hiermee ons concept kunnen versterken. Of het past bij ons restaurant en onze werkwijze. Dan kijken we samen met onze leveranciers, onze medewerkers en leermeesters hoe we dit kunnen omzetten naar betekenisvol leren. We proberen het altijd interactief en memorabel te maken. Denk aan; gave workshops, jammen, proeverijen, wedstrijdjes, try outs en leuke uitstapjes. 

insta hh maart [hersteld] met ouders werving

De Hooischool

Met de klassieke theorie zorgen opleidingen voor een mooie basis. Onze branche en de gast van nu, vragen echter om in beweging te blijven. En laat dat nou net hetgeen zijn waar wij bij het Hooihuis zo gek op zijn! 

Stilzitten kunnen wij namelijk niet. Daar zijn we tijdens de lockdown welgeteld…drie hele dagen in geslaagd. Niet gelukt dus. Wel zagen we meteen kansen! We hadden tijd, ruimte, creatieve koppen vol kennis. En natuurlijk onze medewerkers en leerlingen die graag willen leren en zich ontwikkelen. Prima ingrediënten vonden wij. Al snel ontstond het idee voor de Hooischool. Voor ons was dat hét middel om onze medewerkers en leerlingen te blijven uitdagen en inspireren. 

Met de Hooischool gingen we volop aan de slag met technieken, productkennis en het triggeren van creativiteit. Dit bood leerlingen de mogelijkheid om uren te maken en het horecavak dus écht onder de knie te krijgen. Onze medewerkers kregen de mogelijkheid zich nog meer te verdiepen. Die Hooischool houden we er sowieso in!

insta hh maart [hersteld] met ouders werving

Hoe word je ‘Nederlands Beste Leerbedrijf Horeca’?

Zoals ook in andere bedrijven vinden we het belangrijk om de doorgroeimogelijkheden inzichtelijk te maken. Ook in de horeca kun je jouw toekomst zelf creëren. Wij kijken samen met onze medewerkers en leerlingen naar hun toekomst, en hoe wij daar van betekenis kunnen zijn. Waarin wil je je specialiseren of verdiepen? 

Er zijn verschillende richtingen vanwaaruit je kunt starten:

  • Hogere hotelschool
  • Middelbare hotelschool
  • BBL keuken
  • BBL bediening

Wij zijn geen Van Der Valk of De Beren Groep. Maar ook geen sterrenzaak met een kleine veertig couverts, gastronomisch smal en heel specifiek. Wij zijn op dat vlak een redelijk groot bedrijf. Dat maakt ook dat wij verschillende afdelingen hebben. En dat betekent dan weer dat er ook verschillende mogelijkheden zijn om te leren en door te groeien. Bij een sterrenzaak komt een leerling vaak in een strak ingekaderd stramien te zitten. Als een gast daar 200 euro p.p. betaalt is dat ook nodig, alles moet perfect zijn. Ruimte voor eigen interpretatie en creatie is er zelden. Daar blijft het logischerwijs vaak bij ‘meelopen in het stramien’ en uitvoeren van ondersteunende taken. Wij durven onze leerlingen deze ruimte wel te geven. Ze krijgen sneller verantwoordelijkheid over een bar of een kant van de keuken. Uiteraard met de nodige begeleiding. 

Blaadje
Wil jij ook leren en werken bij het Hooihuis? Solliciteer hier!

lees ook:

Separator2

Jouw mensen brengen jouw concept tot leven

concept

Je stopt veel tijd in het uitwerken van jouw concept. Heb je een heldere brandstory, duidelijke huisstijl? Dan wil je deze graag overal zichtbaar maken. In de materialen die je kiest, het interieur, de communicatie, de menukaart… Alles waarin of waarop jouw brandstory (het slapend concept) wordt geïmplementeerd. Dit noemen we conceptdragers. Zij ‘dragen’ je concept en brengen het tot leven. Daarom wordt deze fase ook wel ‘het levend concept’ genoemd. Doe je dit consistent? Dan wordt jouw merk duidelijk herkenbaar en onderscheidend. Maar wil je jouw concept écht tot leven brengen? Vergeet dan jouw mensen niet!

blog jouw mensen2

De wijnreis van Lisette

Passie voor wijn

Bij het Hooihuis hebben we een aantal experts rondlopen. Zo is Lisette expert op het gebied van wijn. Haar expertise zetten we dus ook graag in het zonnetje! Ter voorbereiding op de Wijze-Wijn is zij op wijnreis gegaan naar Oostenrijk. Ze geeft je een voorproefje van de WijzeWijn-avond aanstaande 24 maart.

wijzewijnkletskoek oostenrijk en dennis 08

Bijzondere bubbels (bijna) rechtstreeks uit onze achtertuin!

Op bezoek bij onze leverancier

Bij het Hooihuis zijn we altijd op zoek naar bijzondere, duurzame producten om onze gasten te verrassen. Ver hebben we niet hoeven zoeken. De bruisende bubbels van Cuvée orRose bleken gewoon vanuit onze achtertuin te komen!

heenwerf 06
×