blog

Wat kunnen we leren van Tilly van Giraffe Coffee?

In het vorige artikel heb je al kunnen lezen hoe liquorist Luuk jouw koffiemomentje bij het Hooihuis graag extra bijzonder maakt. Maar waar komt onze vers gebrande koffie vandaan? En wat maakt Giraffe Coffee zulke goede koffie?

Tilly, Head of training bij Giraffe Coffee, geeft onze medewerkers regelmatig koffietrainingen om échte koffie-experts te worden. En nu vertelt ze jou alles over hun koffie én hoe ze zelf koffie-expert is geworden! Lees je mee?

Krul
tilly visuals

Hoe ben je in de koffie terechtgekomen? - Over Tilly

Tien jaar geleden is mijn vuurtje voor koffie aangewakkerd. Destijds werkte ik bij een café in Roosendaal. We kregen daar een basistraining van het koffiemerk dat wij daar schonken. Tijdens die training merkte ik dat ik  zó enthousiast werd dat ik besloot uit te gaan zoeken of ik mijn werk van koffie kon maken. Met de vraag of er net zoals wijnsommeliers ook koffie-sommeliers bestaan, ging ik op pad. Nou dat bestaat dus! Ik besloot een training te gaan volgen en toen was het écht dikke mik. Ik was op slag verliefd op het vak. Brabant heeft nooit bekend gestaan om zijn kwaliteitskoffie, dus ik wist dat ik naar de Randstad moest. Daar waren wat kleine, leuke branderijen. Met mijn ‘zachte G’ en nul ervaring solliciteerde ik onder andere bij Giraffe Coffee. Daar werd ik destijds niet aangenomen, maar bij een ander koffiebedrijf heb ik mezelf kunnen ontwikkelen tot internationaal gecertificeerd trainer. Hiervoor heb ik heel veel cursussen en trainingen door heel Nederland en België gevolgd. En of het zo moest zijn; er kwam een vacature vrij bij Giraffe Coffee én ik werd aangenomen. In mijn functie heb ik vele horecazaken getraind om de beste koffie aan hun gasten te serveren. Hier bleef het niet bij, want ik zag namelijk veel meer mogelijkheden, zoals een Giraffe Academy. Deze heb ik opgezet. Op onze locatie in Rotterdam geven wij workshops en trainingsprogramma’s om zelf een koffie-pro te worden.

Over Giraffe Coffee

Ongeveer tien jaar geleden was er een hoge opkomst van specialty koffiebranderijen. Veel branderijen waren heel erg gefocust op het branden van goede koffie. Vervolgens leverden ze een zak koffie af bij een horecazaak en dan gingen ze weer vliegensvlug terug naar de branderij om nieuwe koffie te branden voor de volgende levering. Wat bleek is dat de horecazaken niet goed wisten hoe ze met de koffie om moesten gaan. Dit leidde ertoe dat de kwaliteit van de koffie die in de horeca geserveerd werd niet overeen kwam met wat de brander ermee bedoeld had. Zo is Giraffe Coffee begonnen. Ze opende een specialty koffie branderij, maar wisten direct dat zij trainers in dienst moesten nemen om de horecazaken van begeleiding en training te voorzien. Dit om te zorgen dat de koffie in de horecazaken goed tot zijn recht komt. Want laten we eerlijk zijn; geen enkele gast kijkt wie er bij het koffieapparaat staat, er wordt enkel gekeken naar het logootje op het koffiekopje. De grap is dat er zelfs horecazaken afscheid genomen hebben van Giraffe Coffee, omdat zij gek werden van onze trainingen. Zo merk je dat er een natuurlijke filter ontstaat van horecazaken die bij Giraffe Coffee passen. Die horecazaken willen graag investeren in de kwaliteit van de machines en barista’s en zijn blij dat de begeleiding er is. Inmiddels wordt onze koffie geschonken bij zowel twee sterrenrestaurants als bij kleine koffiezaakjes. Dat maakt mijn werk ook zo leuk en afwisselend.
tilly visuals
tilly visuals
tilly visuals

Waar komt de naam, Giraffe Coffee, vandaan?

Dat is een leuk verhaal! Een giraf is zeer kritisch op wat hij eet en eet enkel de nieuwe blaadjes van de bomen af. De oude of beschadigde blaadjes laten ze aan de boom zitten. Ze lopen de hele dag van boom naar boom om nieuwe blaadjes te zoeken. En dat is ook precies wat wij doen bij Giraffe Coffee! Wij zijn zeer kritisch op de koffie die we inkopen en we zijn altijd op zoek naar nieuwe koffie, nieuwe boeren en nieuwe samenwerkingspartners om nieuwe koffies in te kopen. Één van de eerste koffies die de eigenaren van Giraffe Coffee hebben ingekocht, komt uit Yirgachefe. Een gebied in Ethiopië. De koffieplant komt van origine uit Ethiopië en ieder jaar komt daar onwijs goede koffie vandaan. Zo goed dat ‘slechte’ koffie uit Ethiopië beter is dan de gemiddelde koffie uit Brazilië. In het woord Yirgachefe zit ook een beetje de klank van ‘Giraf’. Het is dus ook een kleine knipoog naar dit gebied. En laten we eerlijk zijn; niemand heeft een hekel aan giraffen 😉

Het Hooihuis x Giraffe Coffee

Als échte Roosendaalse volgde ik het Hooihuis al langere tijd en ook regelmatig ging ik er een hapje eten. Hierdoor wist ik dat het Hooihuis een goed bedrijf is om te leren en te werken, waardoor ze uiteindelijk ook zijn uitgeroepen tot ‘Nederlands Beste Leerbedrijf Horeca’. Tijdens mijn etentjes zag ik dat er goede machines en gedreven barista's achter de bar stonden, maar de smaak van de koffie was niet om over naar huis te schrijven. Toen ik bij Giraffe Coffee aan de slag ging, heb ik contact opgenomen. Koen, Luuk, Evelien en Lisette kwamen bij ons langs in de branderij. We hadden een hoop te proeven, want in onze branderij hebben we vijftien soorten koffies en vier blends. Een blend betekent dat we koffies bij elkaar voegen. Dit doen we zodat je als horecazaak jouw gasten consistentie kunt leveren. De espresso die bij het Hooihuis geschonken wordt, is onze Latin America Blend. Deze blend bestaat uit Braziliaanse koffie en nu Colombiaanse koffie. Mocht de nieuwe oogst van de Colombiaanse koffie niet voldoen aan onze standaarden dan gaan we kijken in andere Zuid-Amerikaanse landen of we daar goede koffie kunnen vinden. Bijvoorbeeld in Guatamala, Honduras, El Salvador of Costa Rica. We gaan dat gebied af om te zoeken naar koffie die leek op de koffie van de vorige oogst. Dat zijn de allermoeilijkste proeverijen, want je moet ook de karaktereigenschappen onthouden van de koffie van de vorige oogst. Zodat de eindsmaak hetzelfde zal zijn. Omdat het Hooihuis altijd consistent wilt zijn in de kwaliteit richting gasten hebben ze gekozen voor twee blends. Deze worden nog altijd geschonken: 'Latin America blend’ en ‘Bela Vista blend’. Om alle medewerkers up to date te houden, komen de mensen van het Hooihuis regelmatig langs in onze koffiebranderij. We noemen het zelfs al de ‘Hooihuis dagen’. In een klein groepje komen ze naar Rotterdam en laten we hen de branderij zien, het proces van het koffie maken en vervolgens gaan we naar de Academy om de diepte in te gaan: molens afstellen, onderhouden van de machines en een stukje latte art.

Wat maakt jullie koffie duurzaam?

De grap is dat koffie eigenlijk nooit duurzaam is, want het is een importproduct. Het wordt pas duurzaam als we een paar koffieplanten in de tuin zetten. Maar dat gaat natuurlijk niet met de weersomstandigheden en de lage ligging van ons land. Het is dus een illusie om te denken dat je duurzame koffie kunt produceren, maar wat je ook bij andere hoge kwaliteitsproducten ziet is dat er veel minder gegrepen wordt naar pesticiden of synthetische manieren om de koffieplant in leven te houden. De groeicondities van de plant waar wij ze vandaan halen, zijn zo optimaal dat je deze producten niet nodig hebt om de plant in leven te houden. In de branderij denken wij aan het milieu door onze koffie per fiets te bezorgen aan onze klanten in Rotterdam. Daarnaast branden we nu nog op gas, maar we zijn bezig met een nieuwe branderij. Er zal een nieuwe brander komen die veel zuiniger is in het gasverbruik.
tilly visuals
hh koffie 09

Wist-je-dat-je

In de koffie van Giraffe Coffee minder cafeïne zit dat in een lagere kwaliteit koffie? Het stofje cafeïne komt vrij in de koffieplant als de plant zich moet verweren, dit is het natuurlijk afweersysteem. Hoe minder de plant zich hoeft te verweren, hoe minder cafeïne er in de vrucht zit. Dit heeft vaak te maken met de groeihoogte van de plant. Hoge kwaliteit koffie, zoals die van Giraffe Coffee, groeit vaak hoger op de berg. Rond de 1500 tot 2000 meter hoogte. En lage kwaliteit koffie groeit rond de 800 tot 1500 meter. Zij kiezen hiervoor omdat de plant meer vrucht geeft en dat leidt tot meer oogst en uiteindelijk meer omzet. Maar dat betekent wel meer cafeïne en dat maakt de koffie bitterder. Goed nieuws dus voor de zwangere onder ons die niet van een bakje koffie af kunnen blijven net zoals ik 😉 lees ook:

Separator2

Interview met onze Chefkok Dennis

Interview met onze Chef-kok Dennis

Bij het Hooihuis blijven we lekker in beweging door te leren. Maar wie neemt de leerlingen eigenlijk onder zijn hoede? Hoe ziet de functie ‘Chef-kok’ bij het Hooihuis eruit? En hoe belanden nieuwe herfstgerechten bij ons op de kaart?

We vroegen Chef-kok Dennis de koksbuis van het lijf!

wijzewijnkletskoek oostenrijk en dennis 14

Hooihuis-koffie met Luuk

Nét even dat beetje extra

Koffiemomentjes, als koffieliefhebber weet je meteen waar we het over hebben! Lekker na het eten, om de dag te beginnen of een diner af te sluiten. Of ‘fijn even bij kletsen onder het genot van een kopje koffie’ of gezellig een ‘high-koffie’ met zoete lekkernijen van ons patissiers. We noemen een zakelijke afspraak ook vaak ‘laten we eens een koffietje doen samen’. Hoe dan ook, koffie maakt het moment.
Bij het Hooihuis maken we dat moment graag extra bijzonder. Wil jij weten hoe? We vragen het Luuk.

hh koffie 07

Zomer desserts met Lotte & Beau

Passie voor patisserie

Onze patissiers, Lotte & Beau, trekken ieder seizoen weer alles uit de keukenkastjes om je te verrassen met nieuwe desserts. Zo ook deze zomer! We hadden dus een hoop bij te kletsen. Lees je mee?

zomer 03
×